Spring til indhold

Stor test af viskelædere

Denne test har været lidt af en øjenåbner for mig! Selvfølgelig har jeg haft nogle viskelædere, der var bedre end andre, men det er egentlig ikke noget jeg har tænkt særlig meget over.

Med et fastlagt billedkunst-budget, gælder det jo om at få det meste for pengene. Mange produkter vælger jeg først og fremmest efter kvalitet – mine Neocolor-farver for eksempel, mens jeg bare har valgt det nemmeste/billigste andre gange – for eksempel mine viskelædere.

 

Jeg har testet 11 forskellige viskelædere – både den slags jeg har købt til billedkunst og et par jeg havde herhjemme. Til sidst tog jeg en tur i storcenteret og købte en håndfuld forskellige for at få et bedre overblik.

Men lad os komme i gang med gennemgangen.

Til hvert viskelæder har jeg lavet et testkort. Øverst har malet et felt med HB blyant (en almindelig skoleblyant) og 6B (en tegneblyant, der giver en mørkere streg). Nederst har jeg lavet en prøve med Lyra Super Ferby-farveblyant (den jeg bruger oftest i billedkunst).

Til sidst har jeg malet et felt med en sort Berol colour fine – nogle gange vil jeg gerne kunne lade børnene tegne op med tus og viske blyants-skitsen op – altså er målet, at den sorte tus ikke bliver påvirket af viskelæderet.

Jeg har opsamlet snulleret fra processen og lagt det på kortet, så du kan se, hvor meget der skal ryddes op bagefter … Det er bare så irriterende at komme til et bord fyldt med viskesnuller! Vurderingen af viskelæderne er dog udelukkende baseret på deres effekt.

STAEDTLER RASOPLAST 

Et lille halv-blødt viskelæder fra tyske Staedtler.

HB-blyanten går nogenlunde af, men 6B-blyanten efterlader en del farveaftryk. Farveblyanten bliver lidt lysere og den sorte tus påvirkes ikke.

Viskelæderet producerer en del snuller, men viskelæderet holder sig nogenlunde rent, så det er klar til næste gang.

Staedtler rasoplast får 6 stjerner

Lyrecos eget viskelæder

Her er et viskelæder fra Lyreco, som har den store fordel, at det er billigt! Jeg har købt en hel æske til billedkunst … altså før denne test.

HB-blyanten viskes kun halvt ud. Værre står det dog til med 6B-blyanten, der ikke viskes særlig godt ud, men til gengæld fedter grafitten ud på papiret. Farveblyanten bliver også gnedet lidt ud, men tussen påvirkes ikke.

Snulleret er meget småt og krummet.

Lyrecos viskelæder opnår derfor kun én stjerne. Alt i alt ikke et viskelæder man bør bruge til billedkunstundervisningen.

Lyra viskelæder

 

Tyske Lyra laver flere typer af viskelæder, men jeg kan ikke finde noget produktnavn, så du må tjekke med fotoet. På bagsiden er angivet et artikelnummer: 7413300.

HB-blyanten forsvinder nogenlunde, men 6B-blyanten efterlades med lidt mere skygge end rasoplast-viskelæderet.

Farveblyanten bleges næsten lige så meget som rasoplast-viskelæderet, og tussen påvirkes ikke.

Snulleret samler sig som små pølser, der er nemme at samle sammen, men viskelæderet forbliver halvsnavset, som du kan se på billedet. Det betyder, at du er nødt til at tjekke viskelæderet før du sætter det på papiret.

Konklusionen er, at Lyras viskelæder er en mellem-kvalitet – bedre end Lyrecos, men ikke helt så godt som Staedtler rasoplast.

Lyra får derfor 5 stjerner.

STAEDTLER Mars plastic

HB-blyanten forsvinder næsten helt, og 6B-blyanten forsvinder meget mere end ved nogle af de tidligere afprøvede viskelædere.

Farveblyanten bliver også noget lysere og den sorte tus forbliver sort.

Til gengæld er prisen også over 10 gange så høj som Lyrecos, så pris og kvalitet hænger sammen her.

Viskelæderet efterlader noget snuller, men det samler sig nogenlunde i pølser. Viskelæderet forbliver nogenlunde rent.

Indtil nu er det testens bedste viskelæder.

Staedtler Mars plastic får derfor 6 stjerner.

FABER-CASTELL GRIP 2001

Et viskelæder, der findes i rigtig mange af børnenes penalhuse, måske på grund af den trekantede blyantsform gør det nemt at håndtere. 

Det er et af testens dyreste viskelædere, og derfor er det også skuffende, at det præsterer så dårligt. HB-blyanten viskes kun halvt ud, og viskelæderet fedter 6B-blyanten lidt ud, dog ikke så slemt som Lyrecos.

Så trods sin høje prisklasse, giver jeg kun Faber-Castell grip 4 stjerner.

Jeg har testet yderligere 4 viskelædere, men for at indlægget ikke skal blive for langt, bringer jeg resten af testen incl. et samlet overblik i morgen.

På gensyn

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 tanker om “Stor test af viskelædere”

  1. Pingback: Stor farveblyantstest del 2 – tykke blyanter – FruBilledkunst

    1. Hej Kristian
      Jeg kender slet ikke Impega og når jeg googler, finder jeg kun en polsk hjemmeside. Bruger du det i skolen?

  2. Pingback: Test af viskelædere – del 2 – FruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights