Spring til indhold

Pastel – det perfekte medie for både børn og voksne

Da jeg for nylig skrev om de forskellige farvetyper, fik jeg et læserspørgsmål om pasteller

Egentlig undrede det mig, at jeg helt havde glemt dem, for pasteller står mit hjerte nært! Her er et af mine billeder …

Men hvad er pasteller egentlig?

Før jeg kan svare på det spørgsmål, er vi nødt til at definere pasteller, for der er flere slags.

  • Oliepasteller – som svarer til det nogle vil kalde “fedtfarver” . Disse links er 100% usponsorerede og kun sat ind for at du skal forstå hvad jeg mener…
  • Vokspasteller – som fx Neocolor jeg skrev om sidste gang
  • Tørpasteller” eller “Soft pastels“, som er dem jeg vil komme ind på i dette indlæg … så når jeg fremover skriver “pasteller”, er det denne type jeg mener.

Forløberen fra de “moderne” pasteller, er naturlige pigmenter som jordfarver og plantefarver. Jeg har læst mig frem til at pastel-farver, som vi kender dem i dag, blev udviklet i renæssancen i Italien. Kunstnerne fandt ud af at samle farvepigmenterne med en smule bindemiddel og en anelse fyld, så de kunne formes til farvestifter.

Pasteller  blev især populær i det 18. og 19. århundrede, og der findes masser af smukke eksempler fx dette smukke værk af P.S. Krøyer: Tærskning i Civita d’Antino, der er et studie til et af hans oliemalerier.

Pasteller bliver nogle gange kaldt pastelkridt – måske fordi det minder en smule om skolekridt i konsistensen. Det er dog kun billige pasteller, der indeholder meget kridt (eller andet fyld), så derfor bruger jeg ikke ordet mere.

Hvordan blander man farverne?

Modsat fx oliemaling, hvor man kun behøver ganske få tuber for at komme i gang, blander man pasteller ved at lægge dem i lag. Derfor er det bedst at have en del forskellige nuancer.

Min egen samling kommer vist op på omkring 700 forskellige nuancer og hårdhedsgrader …

 

Skolebrug

Til skolebrug køber jeg som regel de store Gallery-æsker med 48 forskellige nuancer. Der hvor jeg må købe ind, er der som regel heller ikke andre alternativer …

Farverne opbevarer jeg i “teæsker“. De har 8 rum, så jeg opdeler farverne i 8 hovednuancer.

Links er for DIN skyld og skal kun tjene som eksempler – jeg tjener INTET på dem.

Pastel for børn

De fleste børn ELSKER pasteller. At kunne få lysende tætte farveblandinger med ganske få strøg, er en magisk fornemmelse.

Desværre griser farverne også når man bruger dem. Derfor giver jeg hver elev en fugtigheds-serviet, som de KUN må bruge til fingrene – ikke på billedet (som vi gør med Neocolor).

Her på bloggen er der flere forløb, hvor eleverne har brugt pasteller: (Jeg har lagt links ind på billederne, hvis du får lyst til at læse mere om de enkelte forløb)

Papir til pastel-maleri

Når man maler med pasteller skal papiret helst kunne tåle en del lag af farve.

Når jeg skal male mine egne pastel-malerier, foretrækker jeg Pastelmat fra Clairfontaine. Blandt de kunstnere jeg følger, er der ikke enighed om hvilket mærke, der er det bedste – bortset fra at de stort set alle fraråder Mi-Teintes, som ellers er det, der er lettest at købe i Danmark.

Til skolebrug er så godt papir desværre alt for dyrt, så vi klarer os med at bruge almindeligt 180g-kopi-karton i forskellige nuancer.

Pastel er flygtigt

Pastel er flygtigt, så det er vigtigt at du bruger en fixativ (når børnene er gået ud af klassen og du har sørget for god udluftning). Det hjælper pigmenterne til at sidde lidt bedre fast på papiret, men du vil altid kunne gnide i overfladen. Nogle gange har jeg brugt en hårspray i stedet for – det er billigere og næsten lige så godt.

Pastelmalerier skal helst indrammes for at beskytte dem. … Men det rækker skole-budgettet naturligvis ikke til, så jeg laminerer som regel billederne, selvom det går lidt ud over farverne.

Har du flere spørgsmål til pasteller ?

Spørgsmål er velkommen uanset om det er til skolebrug eller din egen udvikling. Jeg ved selvfølgelig ikke alt, men jeg vil svare efter bedste evne.

Har du prøvet at male med pasteller sammen med dine elever?

Hvad synes de om dem? Hvad synes du?

Kreative hilsner

PS Jeg fik slet ikke nævnt PanPastel som egentlig er “tørpastel”. De er også fantastiske!

Selvom de er ret dyre, holder de rigtig længe, fordi de er FYLDT med farvepigment. Man “maler” panpastel på med små svampe. I skolen bruger jeg især PanPastel til at male baggrunde – ofte på billeder lavet med andre materialer.

Skriv i kommentarfeltet, hvis jeg skal skrive mere om PanPastel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights