Spring til indhold

Stor farveblyantstest del 2 – tykke blyanter

I dag kan du læse 2.del af min store test af farveblyanter. Her kan du se en oversigt over hel serien:

  1. Hvad skal du se efter, når du vælger hvilke farveblyanter, du vil investere i 
  2. Test af tykke jumbo-farveblyanter
  3. Test af farveblyanter i børne/studie-kvalitet
  4. Test af farveblyanter i kunstner-kvalitet

OBS – Jeg sætter en ære i ikke at være “i lommen” på nogle firmaer. Derfor er hverken siden her eller denne test er på ingen måde sponsereret. Jeg skriver min ærlige mening og betaler af egen lomme for bloggen og alle farveblyanter er mine eller lånt fra skolen/min datter.

Tykke blyanter er lettere for mindre børn at holde om, og det er en af grundene til at det er dem, jeg køber til mit billedkunstlokale.

Desuden er det min erfaring, at tykke farveblyanter ikke helt så let “hopper” op i børnenes penalhus. … Og hvis det sker, er det hurtigere for mig at genkende dem, end hvis de har samme tykkelse af børnenes egne farveblyanter.

De fleste af farveblyanterne er desuden trekantede for at nudge børnene til et fornuftigt skrivegreb.

LYRA SUPER FERBY

De første farveblyanter jeg har testet er mine to-go i billedkunstlokalet: Lyra Super Ferby. De er gennemlimede og godt centrerede, og jeg har aldrig haft problemer med dem.

Farveblyanterne er trekantede og godt pigmenteret, så de afgiver flotte klare farver. De er bløde og lette at blande, og det er muligt at lægge en del lag oven på hinanden.

Det er også en stor fordel at grundsættene indeholder en hvid farve, der er super god at bruge, når du vil glitte farverne. Jeg er også glad for at glitte områder med varme farver med laksefarvede.

Jeg har også undersøgt hvor godt de dækker sort papir og hvor meget de kan viskes ud, selvom det ikke tæller særlig meget i min test, eftersom det ikke er det jeg bruger oftest i min undervisning. Lyra Super Ferby dækker sort papir godt og kan viskes nogenlunde ud.

Som billedkunstlærer sætter jeg også pris på at man kan købe farverne i gode robuste trææsker – det gør det lettere at holde orden – også selvom jeg har suppleret med yderligere farver – så har jeg bare fx flere grønne nuancer i det grønne rum.

Udover den fine 144 styks æske, har jeg set farverne i et plastrør eller en metalæske med 18 forskellige farver og papæsker med 6 eller 12 styk. Heldigvis kan man også købe dem enkeltvis eller i æsker med 12 ens, for jeg bruger absolut mere af fx den hvide end af nogle andre farver.

Lyra Super Ferby kan fås i 23 “almindelige” farver, 7 metal-farver, 6 neonfarver samt guld og sølv – selvom det ikke er lige let at få fat på alle nuancer ….

Farverne kan desuden fås ulakerede og i 2/3 længde. Sidstnævnte forstår jeg altså ikke meningen i. Selvfølgelig er de lidt billigere, men de sidste 5-6 cm af en farveblyant er ikke meget værd, og “spildet” er det samme for en farveblyant på 12 cm, hvor man får 6 cm optimal brug og en på 18 cm, hvor man får 12 cm optimal brug. Det kan godt være at de ulakerede er en smule mere miljøvenlige, men de tager noget længere tid at sortere, så dem ville jeg også fravælge i mit lokale.

Stiften i Lyra Super Ferby er 6,25 mm. De koster omkring 15-19 kr incl moms/styk, når man køber dem enkeltvis eller i æsker med én farve. Jeg har fundet trææsken med 144 farver med en pris ned til 998kr ex moms, men det kræver (stykpris: 8,66kr), men det kræver, at man køber 4 æsker.

En enkelt gang har jeg købt Lyra Groove fordi jeg tænkte at det var ekstra smart med fingre-fordybningerne, men dels er de meget hårdere at tegne med, dels er stiften kun 4,3mm – altså får du væsentligt mindre farve for pengene – Never gonna do that again!

 

FABER-CASTELL JUMBO GRIP

 

Disse farveblyanter har jeg også købt til mit lokale. Ud over at de er tykke og trekantede, har de lækre bløde knopper hele vejen ned, der gør dem rigtig gode at holde på.

Farverne er også godt pigmenterede og blander rimelig godt, men de er noget stiften er noget hårdere end Lyras. Det gør at de blandede farver ikke bliver helt så jævne, og det gør det hårdere at farvelægge en flade.

Til gengæld er de vandopløselige, og det er grunden til at jeg har købt dem. Når lille Lukas i 1.klasse har malet et område med fx blå, og der stadig er mange steder man kan se baggrunden, giver jeg ham en Jumbo Grip og beder ham male oveni. Derefter giver jeg ham en fugtighedsserviet eller en fugtig pensel, som han kan male forsigtigt over området. På den måde får han en dækket flade som oven i købet er lidt mere interessant at se på, fordi de to blå nuancer er forskellige.

Farveblyanterne har desuden et navnefelt, hvilket er en kæmpe fordel, når forældrene køber dem til penalhuset.

 

Jumbo Grip fås i 34 forskellige nuancer i utrolig mange pakninger. Jeg har set pakker med hhv 5, 6, 8, 10, 12, 16 og 144 farver.  Farvestiften er 3,8 mm i diameter – dvs du får en del mindre farve end du får i en Lyra Ferby.

For år tilbage købte jeg rød-lakerede æsker med 144 styk. Jeg er virkelig glad for mine røde æsker, der også er lettere at finde, når en kollega har glemt dem i en klasse. En del klasser har de træfarvede æsker i klassen, men de røde har vi kun i billedkunst…. Det ser ud til at de 144 farver nu købes i en smuk metal-kuffert.

Det er dog en skam at der ikke er hvid i klasseæskerne, men det er nok fordi producenten tænker at man bruger farverne som akvareller og bruger papirets hvide farve.

Desværre er det lidt svært at købe æsker med en enkelt farve, og en del af forhandlerne sælger også kun sæt. Det er dog muligt at finde farver enkeltvis en håndfuld steder på nettet, og så kan de også findes hos en del boghandlere.

Jumbo Grip kan fås ned til 998 kr ex moms for 144, hvilket giver en stykpris på 8,66.

Styk-prisen varierer en del for diverse sæt. Jeg har set dem til omkring 11-17 kr incl moms alt afhængig af købested og pakkestørrelse. Enkeltvis koster de omkring 15-20 kr incl moms.

EDU3 PRIME JUMBO

Endnu en tyk trekantet farveblyant. Farverne er godt pigmenterede, og bløde at bruge. De er nemme at blande og gode at lægge i flere lag. Da jeg prøvede dem første gang, var jeg dog ikke imponeret over deres brudstyrke – jeg synes stiften knækkede for ofte, men det har jeg ikke haft problemer med i denne omgang.

Serien er udviklet til undervisning – deraf navnet EDU(cation), og det er måske en af grundene til at de ikke fås i særlig mange pakker. Jeg har kunnet finde klasseæsker med 144 eller 98, plastrør med 18, papæsker med 12 og farverne enkelt-farver i papæsker med 12 i hver. Så vidt jeg har kunnet finde ud af, findes der også kun 20 nuancer i serien.

Desværre hører den hvide hverken med i hverken 12-, 18 eller 144 styks pakkerne – og det er en skam, for det gør det sværere at glitte et område pænt.

Stiften er 6,25mm i diameter – præcis som Lyra Super Ferby, men Edu3 Prime Jumbo er lidt billigere. En æske med 144 styk koster omkring 698 kr ex moms, hvilket giver en stykpris på godt 6kr incl moms/5,84 ex moms.  I 18-styks røret og papæsken med 12 bliver stykprisen 11-12kr  incl moms, og enkeltfarver i 12-styksfarver kan jeg finde til knap 12 kr incl moms/styk.

SFOens FARVEBLYANTER

For en tid siden kom SFOen op i billedkunstlokalet for at arbejde. De havde deres nye farveblyanter med, som lå i en stor trææske magen til dem fra Lyra. Jeg prøvede en af dem, og var ikke særlig imponeret, men jeg tænkte at det ville være fint at have dem med i denne test alligevel. Desværre er det en tid siden, så jeg kunne kun finde 4 forskellige farver, og de er uden producentnavn, så jeg kan ikke skrive hvilket mærke det er – men måske er der en af jer, der kan hjælpe med oplysninger….

Blyanterne er hverken centrerede eller gennemlimede. Det første betyder at en del af dem er vanskelige at spidse, og man nemt kommer til at få træet ned at skrabe på sin tegning. Det sidste betyder at når farveblyanten først en gang er faldet på gulvet er stiften knækket flere steder så det bliver svært at spidse den, fordi der hele tiden ryger lidt at stiften ud, eller at stiften skubber sig selv bagud, når man tegner med den. Begge dele kan ses på billedet nedenunder og er ualmindeligt træls – klarere kan det ikke siges!

Farverne har meget lidt/dårligt pigment, så det er svært at få klare farver. Prøv fx at sammenligne farven på stiften i den blå farveblyant med den farve den rent faktisk kan give på testsiden nedenunder – det er ikke særlig imponerende! Desuden er de ikke så gode til at blande og meget hårde at tegne med. Jeg har ikke kunnet udfylde hele testsiden, da jeg kun havde 4 farver, men den samlede konklusion kan sagtens drages på grundlag af dem jeg havde til rådighed.

Fordi jeg ikke kender producenten kan jeg ikke finde priser – men jeg håber nærmest at der følger penge med, når man køber dem, for de er ikke meget værd!

 

Graphit Stylus

Graphit Stylus er boghandlernes mærke, og derfor lettere at komme til for private.. Farverne er trekantede, gode at holde på og har en fornuftig pigmentering, selvom de er lidt ringere end Super Ferby og Edu3.De blander også en smule ringere end de mærker, men er også lidt billigere og bedre end en del andre billige mærker jeg ofte ser købt til klasse-brug.

 

Desværre indeholder pakken ikke nogen hvid, men farverne kan købes enkeltvis, så den kan du supplere med. Udover hvid kan du også købe “guld” og “sølv”, men det er der nu ikke meget ved, for de fleste metal-farver ser meget “flade” ud. Vil du male guld eller sølv, så find en god tutorial på youtube i stedet.

Stykprisen når man køber pakken er 5,83kr, og enkeltfarver kan købes til 10kr/styk, men der er som regel en lavere pris, hvis du køber flere.

Søstrene Grene

Til sidst skal vi kigge på de billige, tykke farver fra Søstrene Grene – Man kan jo ikke altid skue en hund på hårene. Det så vi fx i min viskelædertest, hvor det billige viskelæder fra Søstrene Grene kom ind på en andenplads – langt foran dyrere viskelædere fra store anerkendte mærker.

Jeg har lånt mig frem til disse farveblyanter, så derfor har jeg ikke fået testet alle nuancerne, men konklusionen er desværre klar.

Søstrenes farveblyanterne levede desværre ikke op til den fine placering. De havde en ringe pigmentering og lidt hårde at arbejde med. De blandede ikke så godt – så alt i alt vil jeg råde dig til at gå uden om dem.

Jeg håber du har synes om testen. I næste del vil jeg teste tynde blyanter, så jeg vil følge med.

Hav det fornøjeligt og kreativt indtil da.

De bedste hilsner

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights