Spring til indhold

Op Art – 1.del: Kegler

På nettet har jeg fundet en masse spændende inspiration til et op art forløb.
Jeg er i gang med at forberede et op art forløb til næste år. Jeg har fundet inspiration flere steder på nettet og har besluttet at sætte det sammen til en lille serie, jeg vil prøve med min 4.klasse. Jeg sender elevbilleder til den tid – her kommer mine egne, som jeg har nydt at lave. Det er altid sjovt, når man finder et hjørne af kunsten, man ikke har undervist i før.
Wikipedia skriver: ”Op art  (optical art) er abstrakt kunst, der udnytter, at menneskets syn let bedrages af optiske fænomener. Ved at arbejde med sorte og hvide flader eller kontrastfarver får kunstneren kunstværket til at se ud, som om det vibrerer eller flimrer.”
Op art opstod i 1960’erne med navne som Bridget Riley, Victor Vasarely, Julian Stanczak og Patrick Hughes, og havde en opblussen i 80érne med navne som Philip Taaffe og Peter Schuyff.
Inden vi selv går i gang vil jeg vise børnene nogle værker af disse kunstnere på den interaktive tavle i billedkunst. Hvis man kan bruge en amerikansk powerpoint, er der en her. Bagefter skal vi selv i gang!
Det første projekt, skal være et kegle-billede. Det har jeg oprindeligt fundet her. Prøv linket og se nogle flotte elevtegninger.
Arbejdsgang:
 1. Fastlæg et forsvindingspunkt og tegn 12 linjer fra det til alle kanter (Man kan tegne flere eller færre, men det skal være et lige antal.
 2. Tegn “glade” buer, mellem hver anden streg. På eksemplet har jeg valgt to striber (4 buer) på hver kegle, men man kan sagtens vælge flere.
 3. Farvelæg striberne i en valgfri farve. Farvelæg med skyggeeffekt, så kanterne er lysere end toppen.
 4. Mellem keglerne tegnes “sure” buer – altså nogle, der buer væk fra centrum. Brug samme antal striber som på de første kegler.
 5. Farve læg disse kegler i en anden farve med samme skyggeeffekt. På den blog jeg henviser til, har et barn valgt at farve keglerne i hhv. kold og varm rød – et spændende og modigt valg!
 6. Understreg gerne effekten ved at lægge lidt lys skygge på de hvide felter.

Snak med børnene om effekten: Er det orange-brune kegler på en lilla-blå baggrund, eller lilla-blå kegler på en orange-brun?
Øjet svinger hele tiden mellem de to overbevisninger – og det er jo det, op art handler om.op art kegler - www.FruBilledkunst.dk

Læs om mine andre op art billeder: Kugler, Tornadoer,  Hvidløgsfed,  Hånd under streger, Terninger og Terninger fortsat
Print Friendly, PDF & Email

8 tanker om “Op Art – 1.del: Kegler”

 1. Hej! Tusinde tak for rigtig gode indlæg på hele din side. Jeg har et vikariat i billedkunst og er helt vild med det her forløb! Jeg vil gerne køre det i 4. klasse – men mon en 3. klasse også kan overskue forløbet i forhold til deres evner?

  1. Hej Maria
   Nu er 3.klasser jo lidt forskellige, men generelt er jeg altid “aldersoptimistisk” og tror børnene Kan en masse …. og som oftest går det godt:-) Op art keglerne kan gi i nogle 3.klasser, men jeg ville nok ikke give mig i kast med tornadoerne, der kræver en hel del udholdenhed.
   God fornøjelse med dit vikariat.
   Med venlig hilsen FruBilledkunst

 2. Pingback: Op art – 2.del: kugler | FruBilledkunst

 3. I have put a couple of examples of our pieces so far. Thank you for you inspiration. (http:aneducationaljourney.edublogs.org) Tam

 4. Pingback: Op Art - del 6: terninger | FruBilledkunstFruBilledkunst

 5. Tak for rigtig god inspiration. Det er rart at kunne læne sig lidt op af garvede kollegaer.
  På baggrund af inspiration fra din hjemmeside, har jeg lavet et forløb om Op Art på min skole. Jeg har bl.a. brugt din anvisning ovenfor. Min erfaring er dog, at billedet bliver mere levende, hvis den ene farve begynder i centrum. Forstår du, hvad jeg mener? Jeg håber, andre kan bruge denne oplysning, hvis de kaster sig over Op art

 6. Pingback: Op Art - 4.del: hvidløgsfed | FruBilledkunstFruBilledkunst

 7. Pingback: Op art - 3.del: tornadoer | FruBilledkunstFruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights