Spring til indhold

Farveblyanter – de bedste af de bedste

Dette er (foreløbig) sidste del af den store farveblyantstest, hvor jeg har testet 17 forskellige mærker farveblyanter. I denne del vil jeg sammenligne 4 mærker af kunstnerkvalitet. Jeg har sat links ind her, hvis du er gået glip af nogle af de tidligere indlæg:

  1. Hvad skal du se efter, når du vælger hvilke farveblyanter, du vil investere i 
  2. Test af tykke jumbo-farveblyanter
  3. Test af tynde farveblyanter i børne/studie-kvalitet
  4. Test af farveblyanter i kunstner-kvalitet  – dagens indlæg

OBS – Ingen skjult reklame her. Denne test er på ingen måde sponsoreret, og jeg får intet for tryk på links! Alle farveblyanter er nogle jeg ejer eller har lånt på skolen, eller lånt af mine elever og min datter.

Lyra Rembrandt Polycolor var de første kunstner-farveblyanter jeg stiftede bekendtskab med. For omkring 15-18 år siden fik jeg en stor æske med 72 farver af min mor – og jeg blev ret begejstret! Når man først har prøvet en kunstnerkvalitet, har man ikke lyst til at bruge studie-kvalitet til sine egne værker mere.

Det var også på den tid jeg begyndte at tænke farveblyanterne til mere end “farvebogs-udfyldning”. På seminariet havde vi nemlig ikke brugt farveblyanter, så det var nyt for mig på det tidspunkt, og det eneste jeg havde at gå ud fra, var en simpel “how-to”-bog, jeg havde fundet hos boghandleren.

Siden da er jeg blevet meget klogere på farveblyanter, og min personlige samling blevet udvidet med både Polychromos og Luminance. Jeg har ikke så meget personlig erfaring med Lyra Rembrandt Aquarell, men de virker til at være meget som deres søster Polycolor – blot i akvarel-version. Her kommer en præsentation af de fire mærker:

LYRA REMBRANDT POLYCOLOR

 

 

Lyra Rembrandt Polycolor er runde, med en tilpas glat lakeret overflade og en farvemarkering i toppen, der næsten passer til den farve der afgives. De kommer i lækre metalæsker med 12, 24, 36, 60 eller 72 styk.

Farvenavnene og nummeret er trykt med tydelig sort skrift på hver enkelt blyant, så det er let at bestille en ny farve, hvis du får brugt en op.

Det er også en god idé at vænne sig til at bruge navnene på farverne, når du bruger dem – det giver en større farve-bevidsthed, som du kan bruge ved andre materialer. Der er fx stor forskel på en okker, en sienna og en umbra, selvom de alle er brune farver.

Farverne er lækre at bruge. Der er masser af pigment, og det er let at ændre valøren ved at trykke mere eller mindre med farveblyanten. Læg også mærke til de smukke farveblandinger disse farveblyanter giver.

I de lidt større sæt er der en eller to “splender-blyanter”, der bruges til at “glitte” farverne sammen. I mit første indlæg skrev jeg, at jeg i skolen ofte anbefaler eleverne at glitte farverne sammen med fx hvid eller lakse-farvet, men det påvirker selvfølgelig farveblandingen lidt. Her er Splender-blyanterne geniale! De fungerer som en slags farveløs farve, der smelter de underliggende lag sammen. Har du en af de mindre sæt, kan splender-pennen købes alene – fx her. 

Eftersom der ikke er en splender med i 24-sættet har jeg glittet farverne med hvid. Fordi der er så meget pigment i farverne, påvirker det dog kun nuancen en lille smule.

LYRA REMBRANDT AQUARELL

Aquarell er Polycolors søster. På rigtig mange måder ligner de hinanden, men der er også nogle forskelle.

Aqurell-blyanterne er sekskantede, så anskaffer du dig begge slags, er det nemt at kende forskel. Aquarell er – som navnet siger – akvarel-blyanter – altså vandopløselige. Det kan du bruge som teknik: hvis du fx skal tegne hår, kan du bruge en blanding af mærkerne. Hvis du derefter tager en fugtig pensel og maler hen over området, vil stregerne fra de oliebaserede Polycolor stå skarpt, mens Aquarell vil flyde mere ud og dække det hvide papir lidt lettere.

Aquarell er de fleste steder også en anelse dyrere end Polycolor, men begge mærker er typiske billigere end Polychromos og Luminance, som vi også skal se på. Farverne præsterer nogenlunde ens i testen.

 

FABER-CASTELL POLYCHROMOS

Hvis du søger efter farveblyants-videoer på YouTube, vil RIGTIG mange af dem bruge Polychromos. Det er der en god grund til! Ud over at være nogle skønne farveblyanter at arbejde med, er Faber-Castells Polychromos var de første “rigtige” farveblyanter der blev udviklet (allerede i 1908). Godt nok havde Steadtler lavet nogle blyanter med farvet stift allerede omkring 1835, men de var beregnet til at markere og rette tekster. Farverne har altså været på markedet i mange år, og serien er nu udvidet til hele 120 nuancer.

Polychromos kommer i æsker med 12, 24, 36, 60, 72 og den helt store pakke med alle 120 – en del af dem i metal-æsker, men betyder penge slet ingenting, kan du få en smuk træ-æske, der må være perfekt at have farveblyanterne i.

Jeg har købt en mindre metal-æske (den du ser på billedet) og suppleret med en del “løse” farver udvalgt efter de motiver, jeg havde lyst til at male. Polychromos er også det mærke, hvor det er lettest at finde enkeltstyks-farver efter min erfaring.

Herhjemme har jeg dog sammensat mine Polychromos med mine Lyra Rembrandt Polycolor, da de begge er oliebaserede og de ligner hinanden meget i brug.

Farveblyanterne er fuld-lakerede, og farve-navnene er trykt på med guldskrift. De er runde  ligesom Rembrandt Polycolor, så læg dem på en bakke, når du arbejder med dem, så de ikke triller ned på gulvet.

Polychromos er en anelse hårdere end Lyra Rembrandt. Det er der fordele og ulemper ved. De holder spidsen lidt længere og er der for gode til detaljer – til gengæld er de lidt hårdere at glitte.

CARAN D’ACHE LUMINANCE

Min nyeste farveblyants-kærlighed er Luminance fra schweiziske Caran d’Ache. De er “nye” på markedet – faktisk blev de lanceret så sent som i 2010, men de er hurtigt blevet favoritten blandt mange farveblyants-kunstnere, selvom de er relativt dyre. Det er der flere grunde til. For det første er de meget bløde og cremede at arbejde med, så det er let at blande smukke farver og bløde farveovergange, og for det andet er det meget lysfaste. De reklamerer med at være de mest lystfaste på markedet – men det har jeg ikke testet i denne omgang.

Jeg har købt den største æske med hele farvesortimentet på 100 nuancer, men du kan også købe dem i æsker med 20, 40 eller 76 farver.

Farverne ligger supergodt beskyttet i nogle “skumvelour-bakker” med beskyttelse mellem hver eneste blyant. Til gengæld gør det jo at æsken fylder lidt mere, så jeg vil nok også flytte mine Luminance over i et stort penalhus, når jeg får det købt…

Farvenavnene er også her trykt på hver eneste farveblyant, og Luminance har gjort det smarte at skrive teksten helt i toppen. Det betyder at du kan bruge blyanten næsten op, og alligevel se  hvilke farve du skal genbestille.

Luminance er voksbaserede og som sagt meget bløde at arbejde med. Det er meget nemt at blande farverne og jeg kunne nemt have lagt mange flere lag end de fem du kan se på test-kortet … og det er endda bare trykt på almindeligt “kopi-karton”. En del af de kloge farveblyants-folk jeg følger på nettet siger at papiret næsten betyder endnu mere end selve farveblyanterne… Jeg er gået i gang med at teste de papirtyper jeg lige har på min hylde herhjemme, men jeg har endnu ikke fundet ud af så meget, at jeg vil skrive om det her….

SAMMENLIGNINGSSKEMA

Det er 4 virkelig gode mærker jeg har sammenlignet i testen her – og jeg vil anbefale dem alle fire. Luminance vandt på point, men samtidig er de også væsentlig dyrere, så hvis du ikke ved hvor meget du vil få tid til at bruge dem, vil jeg råde dig til at prøve et af de andre mærker, og spare lidt penge – eller købe et lidt større sæt …. 

I skemaet her kan du se hvordan de forskellige mærker har klaret sig:

Jeg håber du har fundet testen interessant.

Hvis jeg senere kan låne mig frem til flere mærker … eller” kommer til” at købe flere farveblyanter, så vil jeg opdatere testen.

Nu vil jeg gerne høre fra dig. Bruger du farveblyanter i skolen? Eller derhjemme? Hvilke mærker bruger du? Har du nogle gode farveblyantsforløb?

Kreative hilsner

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights