Spring til indhold

Præsentation af billedkunst-valgfag

Når jeg taler med mine kollegaer fra andre skoler kan jeg blive overrasket over hvor forskelligt fagfordelingen forløbet – både med hensyn til selve fagene og – måske – især tidshorisonten. Jeg er blevet klar over, at nogle skoler allerede på nuværende tidspunkt er nået ret langt …

Det er også ret forskelligt, hvornår (og hvordan) skolerne griber valget af valgfag an for de kommende 7.klasses-elever.

Dagens indlæg er til dig, der overvejer om du skal have valgfag næste år, og hvordan du i så fald skal reklamere for det.

Jeg tror, at det i sådan en “salgstale” er vigtigt at pointere hvad eleverne får ud af det – hvad de lærer. Det er selvfølgelig lettest, hvis man har en idé om hvilket indhold man vil lægge i undervisningen i løbet af de to år.

Når jeg starter sådan et forløb, har jeg ikke fulde årsplaner liggende, men jeg ved, at der er nogle grundlæggende ting, jeg vil igennem.

For mig er det:

  • Iagttagelse og fotorealistisk blyantstegning
  • Fotografering med mobilen
  • Billedlæsning/kunsthistorie
  • Digital billedmanipulation
  • Grafik – Gel-tryk

Hvis du har haft valgfag før, er det en super idé at supplere teksten med fotos fra forløbende – vi ved jo at billeder taler meget mere end ord!

Mit håb er, at du kan bruge min beskrivelse som inspiration til din egen – for vores fag er jo det skønneste!

Her kommer min tale:

Kunne du tænke dig at lære at tegne, så det ligner?

Hvis du vælger billedkunst lærer du at tegne realistisk – langt bedre end du troede, at du kunne. Noget der vil imponere både dine venner og voksne, der ser det – og jeg vil gerne love dig, at det ikke varer særlig længe, før du kan se, at du har udviklet dig super meget.

Men selvfølgelig skal vi ikke kun tegne. Vi skal også male, lave grafik, arbejde med skulptur og meget andet.

Men skal du så være supergod for at komme på holdet? Nej, jeg underviser dig, så du lærer det.    

Kunne du tænke dig at lære at tænke mere kreativt? 

Når du skal lave andre opgaver i udskolingen – f.eks. projektopgaven, er det en KÆMPE fordel at have lært at tænke kreativt, som vi gør det i billedkunst. Du får også en masse gode idéer, du kan bruge til det produkt, I skal lave til opgaven – og det gør rigtig meget indtryk og kan nemt give mere i karakter.

Kunne du tænke dig at lære at tage de smukkeste fotografier i den lækreste instagram-stil?

I billedkunst lærer du også, hvordan du får allermest ud af dit kamera i mobilen. Vi har et helt fotokursus, hvor du lærer alt om mobilfotografering – det er noget du vil være glad for resten af dit liv.

Kunne du tænke dig at lære at lave gode billedanalyser?

Det er også noget I skal arbejde med i dansk, men dem der har billedkunst har et KÆMPE fortrin, og kan nemt score ekstra point for deres billedanalyse. Og igen – du behøver ikke kunne noget på forhånd – jeg skal nok lære dig det.

 

Kunne du tænke dig at lære digital billedmanipulaltion?

På valgfaget vil du lære teknikker til at sammensætte forskellige billeder, så du kan skabe nye fantastiske billeder – fx skal vi have et sjovt forløb, hvor du lærer at sætte forskellige dyr sammen.

Teknikken kan du også bruge til at lave andre billeder, der får folk til at stoppe op. Du lærer både at bruge billeder fundet på nettet og dine egne.

Geltryk

Du kommer også til at lære at lave gel-tryk. Det er en fantastisk måde til at skabe billeder på, og vi kommer til at arbejde ud fra egne og andres fotos, så hvis du ikke er en stærk tegner, gør det ingenting.

Hyggelige arbejdsomme timer

Ud over det, er jeg overbevist om, at det er skolens hyggeligst timer. Jeg glæder mig altid til mine timer, og vi har altid en fantastisk stemning . Det plejer at være sådan, at når jeg ikke står foran klassen og underviser – altså når eleverne arbejder på deres billeder eller skulptur eller hvad vi nu er i gang med, så må de lytte til deres egen musik – det er nemlig den måde rigtig mange kunstnere arbejder på også.

Hvad er så forskellen på billedkunst på valghold og det du har haft indtil nu?

For det første er niveauet på valgholdet meget højere – du bliver simpelthen SÅ meget dygtigere. Du lærer også at blive meget bedre til at præsenter dine ting (igen noget du får glæde af resten af livet). Du lærer at sige noget med billeder, der får folk til at lytte efter hvad du siger.

Har du andre gode tip til “salgs-talen”, så skriv det gerne i kommentarfeltet.

De bedste hilsner

PS – hvis du er interesseret i mine forløb, kan du finde inspirations-hæfter her (klik på hæfterne):

Print Friendly, PDF & Email
Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights