Spring til indhold

Blyanter i indskolingen

For tiden er jeg i gang med et af mine …. Tja, yndlingforløb kan man nok ikke sige, men et forløb jeg holder meget af – nemlig blyantstegning med indskolingsbørn.

Vi startede med at tale om blyanter – Blyantens historie, forskellige hårdhedsgrader mm.

Vi så også denne korte film om hvordan man fremstiller blyanter i dag. Det er en reklamefilm fra FaberCastell, og teksterne er på engelsk, men filmen er nem at forstå  – også for de små.

Bagefter tegnede børnene et lille træningsbillede, hvor de øvede sig i at bruge blyanterne på forskellige måder.

Nogle gange har jeg ladet eleverne tegne på karton, og bagefter beskåret og udstillet billederne, men i år valgte jeg at billederne skulle laves i deres “egne bøger“. Det er en dejlig måde at lave logbøger på. 

Jeg har lavet nogle små instruktionsbøger (4 forskellige på 4 sider hver) om hvordan man tegner klovnefisk og idéer til baggrunden, og derefter er der frit slag. Jeg starter med at sige, at der skal være mindst 4 klovnefisk på hvert billede, men det er naturligvis kun en tommelfinger-regel. Nogle børn tegner meget stort, og skal have færre, nogle tegner meget småt, og skal opfordres til at tegne flere.

Når vi har tegnet lidt tid (dvs. efter første modul) kommer spørgsmålet som regel: må man også gerne tegne andre fisk/ting/hajer etc?

Det må man gerne, men man skal se efter referencebilleder!  På min skole har alle børnene chromebooks, så det er nemt for dem at søge efter billeder / tegneguides. Når søgeresultatet kommer frem, taler jeg lidt med dem om stil-arter. Vi vil gerne tegne en realistisk tegning, så derfor duer det ikke at se efter en tegneserie-krabbe med store øjne…. 

Vi taler rigtig meget om komposition – “Øjet må ikke kede sig noget sted på papiret”. Det kræver desuden at der er arbejdet med nuancerne – at der både er mørke, mellem og lyse områder.

På billedet herover kan du se et eksempel på den hjemmelavede tegnestub som vi lavede i starten af forløbet. Den fungerer MINDST lige så godt som købte, og så kan den friskes op ved at man klipper et lille stykke af – modsat den købte stub, som kan slides op alt for hurtigt, hvis et barn ikke bruger den rigtigt.

Jeg håber dette indlæg har inspireret dig til selv at arbejde med blyantstegning (hvis du ikke allerede gør det). Blyanter er billige og nemme at få fat på og derfor noget alle børn kan ønske sig/købe uanset hjemmets sociale status. Det er ofte det foretrukne tegneredskab, så derfor synes jeg det er vigtigt, vi bruger noget tid på at lære børnene at få det fulde udbytte ud af dem.

Det var glimtet her fra mit billedkunstlokale … Hvad med dig? Hvilke blyantsforløb kan du lide at lave med dine elever? Har du noget du vil dele?

Kreative hilsner

 

PS – Vil du gerne spare tid og have lidt hjælp, kan du finde mit inspirationshæfte hos BubbleMinds – til sædvanlig billig pris.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: