Spring til indhold

Sådan fotograferer du en tegning

Jeg har lige kigget mine skønne elevers logbøger igennem … de gør det godt, men en ting trigger mig …

At en del af de billeder, de har taget af deres tegninger, har en rodet baggrund eller er fotograferet skævt.

Det er en skam, for egentlig er det jo ikke så svært. Jeg tror også, at jeg har undervist dem om det – men åbenbart ikke godt nok!

Derfor har jeg lavet en sketchnote, hvor jeg viser hvordan man gør. … og hvis du har købt mit fotokursus, kan du få den gratis.

Fotografering

For det første skal du lægge tegningen fladt ned – enten på bordet eller på gulvet – der hvor der er bedst lys.

Hold dit kamera parallelt med tegningen. På nogle modeller kommer der et lille gult kryds eller en prik op – sørg for at få den til at være lige i midten.

Din tegning skal fylde så meget af billedfladen som muligt, men der må gerne være en lille bitte kant af baggrund.

Tjek efter om der er store skygger nogle steder.

Hvis tegningen ligger på bordet, kan det være, at du skal flytte noget af det, der ellers er på bordet.

TIP: I mit lokale er der ovenlys, så derfor kommer jeg ofte til selv at kaste en skygge ned på tegningen. Det undgår jeg mest ved at øge afstanden mellem kamera og tegning og sætte mit kamera til at bruge 2x linsen.

Redigering

Jeg er ret glad for at redigere i det gratis program Snapseed (fås både til iPhone og Android).

I mit fotokursus finder du en gennemgang af en håndfuld af de mange gode værktøjer, men her vil jeg lige nævne dem jeg bruger, når jeg fotograferer tegninger.

Tilpas størrelsen

Ofte passer telefonens billedformat ikke med tegningens, derfor beskærer jeg billedet først. Jeg går som regel ikke ind på tegningen med så tæt på kanten som det nu kan lade sig gøre.

Bagefter bruger jeg perspektiv-værktøjet til at rette det sidste til. Vælg den sidste version af værktøjet – den der hedder “fri“. Så kommer der et håndtag i hvert hjørne, som du kan trække i. Der skal ikke trækkes særlig meget (hvis du har været omhyggelig med din beskæring) – bare indtil baggrunden er skjult og tegningen fylder hele arbejdsfladen.

Tilpas farverne

Nu er det tid til at tilpasse farverne. Lyset du fotograferer i vil ofte påvirke dine farver, så derfor skal vi rette dem.

Hvis det drejer sig om en tegning, er det nemt at bruge sort/hvid funktionen til at fjerne farve-spor. Vælg det neutrale filter – ellers vil du miste noget af tegningens kontrast.

Bagefter bør du åbne justerings-værktøjet. Det er et fantastisk “lommekniv-værktøj” med hele 6 funktioner. De skifter mellem dem ved at køre fingeren op og ned. Du vil med stor sandsynlighed have glæde at at skrue lidt ned for skyggerne og lidt op (lysne) de lyse områder.

Måske har du stadig et hjørne, der er lidt mørkere. Det kan du lysne med markeringsværktøjet. Klik på hjørnet og træk fingeren lidt til højre. Du får sikkert brug for at sætte flere punkter – det gør du ved at trykke på +knappen nederst. Det er bedre at have fx 4 punkter, som du lysner lidt end at prøve at ordne det hele med 1 eller 2 punkter.

Voila – nu skulle dit billede gerne se en hel del bedre ud! Eksporter det på knappen nederst til højre – enten til din fotorulle eller der, hvor du nu ønsker det.

Gratis til jer, der har købt fotokurset

Sketchnoten er ovenfor er nu tilføjet som en ekstra fil til fotokurset, så hvis du allerede har købt det, kan du bare kigge forbi din hylde på BubbleMinds og downloade den – lige til at printe til dine elever eller hænge op i dit billedkunstlokale. Her får du den i en god printkvalitet (modsat den, der er her i indlægget)

De bedste hilsner

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights