Spring til indhold

Flerfarvet tryk – linoleum 3.del

www.FruBilledkunst.dk linol printHar du set de to foregående indlæg om linoleumstryk?

I første del tegnede vi op og snittede. Læs indlægget for at få flere tips.

Anden del handlede om at lave sorte tryk. Jeg opfordrer altid børnene til at lave 5-10 tryk, så de også har lidt de kan bytte med hinanden … “så vi alle kan blive millionærere, når en af os er blevet en kendt kunstner 😉 ”

Rødblå tryk - www.FruBilledkunst.dkLæg en halv stribe af hver farve og kør valsen frem og tilbage indtil farverne har bredt sig og har dannet en blandingsfarve i midten. På billedet er der for meget sværte :-(, så jeg var nødt til at trække det overskydende op i den ene ende af bakken.

Læg pladen på avis og kør farven på med valsen. Hvis man tager flere tryk, er det vigtigt, at det er samme ende der er f.eks. rød hver gang, så man ikke får griset sin røde farve på bakken til. Læg mærke til, hvordan vi bruger en halv avis – det gør det let at bladre om til en ren side hver gang.

“Flyt pladen til en ren avisside” (gentag denne sætning til klassen ca. hver 3. minut 🙂 ) og læg et stykke imiteret japanpapir over.

Gnid trykket frem med en ske, og læg det til tørre på et rent stykke avis.

TofarvetVask og tør pladen – og prøv en ny kombination. De er smukke alle sammen!

Photo 08-09-13 17.14.33Da pladerne skulle stilles til tørre efter timen, fandt jeg ud af hvorfor jeg har gemt denne cd-holder fra Ikea så længe. Den er perfekt til formålet – når man sætter to linol-plader i hvert hul, holder de hinanden næsten plane (De plejer altid at bue, når man har vasket dem).

Photo 30-08-13 14.28.22

Print Friendly, PDF & Email

8 tanker om “Flerfarvet tryk – linoleum 3.del”

 1. Kære fru billedkunst
  Tusind tak for at du deler alle dine ideer. Skal igang med linoleums tryk ( underviser på kulturskole) og vil høre hvor du indkøber plader? Synes de er helt utrolig dyre, men ser ud som om du køber større plader og selv skære dem op.

  Vh Mette

  1. Kære Mette
   Jeg køber linoleum i plader af ca. 30×40 cm enten hos AVform eller CChobby. Jeg skærer dem op på skæremaskinen – til sommerfugle-projektet i formatet 10×15 – altså bliver der 8 stykker ud af en plade. Jeg slog lige prisen op hos AVform. For en plade tager de 46kr (10stk=461kr)- dvs ca. 6kr pr elev.
   Håber svaret kan hjælpe dig 🙂
   Venlig hilsen
   FruBilledkunst

   1. Mettehoeffding@gmail.com

    Hej fru billedkunst
    kan se jeg fuldstændig har overset dit svar. Tusind tak for det og 6 kr må da siges at være rimeligt (=
    vh Mette

   2. Jeg kontakter et lokalt gulvfirma – de har masser af linoleumsrester liggende ganske gratis 🙂 Hvis man altså kan leve med forskellige farver og gråmeleringer 😉

 2. Kære Fru Billedkunst.
  Jeg faldt over din side ved et rent tilfælde, men nu er den allerede blevet fast inventar i min bogmærke samling over inspirerende krea-sider 🙂
  Først vil jeg lige komme med lidt ros; hvor er det dog en dejlig side du har lavet her – virkelig inspirerende og vækker dejlige minder fra min skoletid (håndarbejdstimen var min klare favorit!) 😀
  Dernæst vil jeg komme med et råd; Nu har jeg (endnu!) ikke prøvet at lave linoleumstryk herhjemme, har indtil videre kun lavet tryk af ler og af skumpapir, men sidstnævnte rengør jeg altid med vådservietter, for at undgå at limen på bagsiden ikke skal slippe (hvilket den med garanti ville, hvis jeg vaskede dem under vandhanen)… Men altså, dét jeg tænker er, at du/I måske kunne undgå at linoleumspladerne bukker så kraftigt, hvis I prøvede at skifte over til vådservietter..? Bare en tanke…. 🙂
  Og ofte kan man få vådservietter helt ned til 7-8 kr, så det er da ihvertfald ikke dyrt at give det et forsøg 🙂
  Med venlig hilsen
  Sine

 3. Hej “Fru Billedkunst”
  Jeg har skrevet det før, men jeg skriver igen: hvor er det dejligt der stadig findes billedkunstlærere som dig, og som oven i købet gider dele med alle os andre. Lige nu er jeg i gang med tryk. Jeg startede med tryk på flamingoplader for at gøre det vildt nemt. Nu er vi så i gang med at tegne sommerfugle. I mellemtiden har mine elever udført “snitteøvelser” på små rester af linoleum, og DET var et hit. De har aldrig prøvet de rigtige linoleumsknive før. Det er mange år siden jeg sidst har arbejdet med tryk, og nu kommer jeg i tvivl: vasker man ikke linoleumspladen efter tryk, altså fra time til time, selvom man agter at trykke videre med samme farve?
  vh Bodil

  1. Kære Bodil
   Tak for din hilsen – det er altid dejligt at få post 🙂
   Ja, det er stort for ungerne, når de første gang får de rigtige knive 🙂
   Vi vasker altid pladerne sidst i timen – jeg tænker, at kanterne vil blive mere “uldne” hvis der sidder indtørret sværte fra gang til gang – men jeg har altså aldrig prøvet, så det er rent gæt-værk.
   Når pladerne er vasket, stiller vi dem til tørre i en CDholder jeg engang har købt i ikea – så løber vandet let af, og det fylder ikke så meget med et klassesæt.
   God fornøjelse med sommerfuglene…. og prøv endelig de flerfarvede tryk også – det er altid et hit.
   Vh FruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights