Spring til indhold

Sommerfugle i linoleum – 1.del

Før timen havde jeg skåret linoleum i passende stykker. Jeg skærer dem til på skæremaskinen. (Foto 1) Til dette projekt har jeg valgt ca. 15 x 10 cm. Jeg skar også nogle 15 x 20 cm til ekstraarbejde til de hurtigste – mere derom i næste blogindlæg.

Desuden havde jeg fundet både fotos af sommerfugle og et fint eksempel på et linoleumtryk af sommerfugle.

Jeg gav først børnene et stykke papir i samme format som sommerfuglen. De foldede det på midten og tegnede en halv sommerfugl. De fik besked på, at dyret skulle fylde det meste af papiret. Bagefter tegnede de fuglen over på linoleums-stykket.

Photo 30-08-13 20.12.43

Bagefter tegnede de en kant hele vejen rundt. Hvis man holder blyanten som billedet (foto 3) viser og lader ringfingeren glide langs kanten af pladen, kan man tegne fine lige streger uden at bruge lineal. (Bare et lille tip til læreren, fordi det er så meget hurtigere!)

Bagefter tegnes det indre i sommerfuglen. Jeg lader børnene tegne med blyant først, så de kan justere efterhånden. Bagefter males op med sprittus.

Jeg gennemgik de forskellige typer knive: det smalle og det brede u og det smalle og det brede v. Så gik børnene i gang med at snitte, mens jeg gik rundt og gentog mig selv: “Fingrene bag kniven!” 🙂

Det er også vigtigt at få gennemgået, hvordan man skifter knive op en sikker måde:www.FruBilledkunst.dk linoleumsknive

Undervejs tog vi gnidetryk med gamle filiafarver, der kun har overlevet i “mit” lokale af den ene grund… Man lægger et stykke kopipapir over pladen og gnider hårdt med siden af farven. På den måde kan man se, hvor det fungerer godt, og hvor man lige skal rette lidt til. Gnidetrykkene gemmer vi. Det er sjovt at sætte dem i “min egen bog” så man kan følge udviklingen.

www.FruBilledkunst.dk linoleum

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

7 tanker om “Sommerfugle i linoleum – 1.del”

 1. Hej
  Vil lige høre om der findes blødere linolium end de “gamle”, som jeg har erfaring med er hårde og derved svære for elever at skære i. Hvad kan du anbefale?
  Mvh Margit

  1. Kære Margit
   Jeg har læst at det skulle findes, men endnu ikke købt det, så jeg kan desværre ikke komme med nogle anbefalinger i den retning (udover at eleverne kan varme linoleumspladen ved at sidde lidt på den).
   Dbh FruBilledkunst / Tina

 2. Din hjemmeside ser meget spændende ud. Jeg glæder mig til at bruge dine gode ideer til min undervisning på Maglegårdsskolen.

 3. Pingback: Flerfarvet tryk – linoleum 3.del | FruBilledkunst

 4. Pingback: Sommerfugle i linoleum – del 2 | FruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: