Med inspiration fra Lisbeth Reinholt, har 6.klasse sprayet og stemplet lærreder, der skal bruges til selvportrætter.
Vi har brugt en vandbaseret akrylspray ved navn Liquitex. Den er lidt dyr, så jeg købte ikke så mange nuancer, man valgte nogle, som jeg syntes var smukke sammen.
På et tidspunkt fik familien et brætspil, hvor brikkerne skulle trykkes ud. Nogle af dem var kvadratiske, andre runde. Jeg gemte “affaldet” – altså de plader, hvor brikkerne var trykket ud fra. Dem brugte vi til stencils. Desuden havde jeg købt en blomstret rulle mønsterbort i en discountbutik på et tidspunkt (den røde der ses på øverste billede).
Vi sprayede ned i nogle papkasser for at begrænse griseriet 🙂
Bagefter valgte nogle af børnene at stemple billedet med nogle skumstempler jeg havde købt. Vi brugte halvtyk akrylmaling.
Gangen efter brugte vi på at finde citater på internettet, for at billedet ikke kun skulle vise “det ydre” men også en bid af “det indre” af personen.
Jeg opfordrede børnene til at søge på “citater om livet/musik/venskab…” eller hvad de nu havde lyst til at have på deres billede. Det var ofte mere overskueligt at vælge billedversionen – se eksempel her.
Til engelske citater søges med “Quotes about life/friends …” – se for eksempel disse fine citater om kreativitet 🙂
Citaterne er skrevet med Posca-tusser i guld, bronze, blå og sort.
Jeg var heldig at finde stencils af bogstaver og tal i Søstrene Grene. Nogle børn har brugt dem sammen med tusserne. Andre valgte at farve med blyant i formerne, for at få dem til at stå svagere – se eksemplet på mit billede nederst.
Eleverne fik selv valget om jeg skulle fotografere dem, eller de ville sende mig et billede af dem selv med lys neutral baggrund. Derefter har jeg formateret billedet i Word. Jeg ekserimenterede med andre programmen, men når jeg kunne ville have sort og hvid – og ingen grå-nuancer, var det det bedste bud. Jeg har lavet en lille demonstration med et billede af min datter – tak Priskilla 🙂
Knapperne ser lidt anderledes ud i nyere versioner af Word, men princippet er det samme: Formater billede – sort/hvid – rediger lysstyrken til billedet er bedst muligt.
Derefter blev de formaterede fotos kopieret over på transpartanter. Vi lagde transparenterne på en overhead-projektor, og derefter tegnede børnene deres portræt af på deres lærred. Det er vigtigt at være grundig her og få det hele med, for det er svært at få placeret transparent og lærred på præcis samme måde igen. Vi tegnede op med vandbaserede tusser (“almindelige børnetusser”), hvilket havde den fordel, at man kunne tørre en forkert streg af med en hårdt opvredet klud.) Stregen forsvandt ikke helt men næsten). Hvis man er sikker på hånden, kan man også vælge at tegne op med posca-tusserne 🙂
Bagefter blev alle formerne malet op. I denne proces protesterede mange af børnene, for det er meget svært at forestille sig, at alle de mærkelige former tilsammen kan danne et vellignende portræt – men det gør det jo til allersidst. Faktisk var jeg selv ganske skeptisk, da jeg stod og malede mit portræt – man har brug for at se det lidt på afstand for virkelig at bedømme det. Vi brugte mat tempera-maling på vandbasis – igen med den fordel, at man kunne tørre fejltagelser af, og f.eks. genskabe lidt lys i håret.Til gengæld er vores billeder så ikke robuste, som hvis jeg havde valgt en akrylmaling.
Her er mit eget portræt. Læs næste indlæg om et par dage og se de fantastiske resultater, de dejlige unger lavede 🙂
Hvor er billederne bare blevet gode, Tina! Og dejligt at vi kan inspirere hinanden, og sjovt at se hvor forskellige billederne bliver ud fra den samme inspiration. Det er det fantastiske ved billedkunst, og det der tænder mig som lærer – at det aldrig bliver det samme, at ideerne udvikler sig og vokser og det personlige præg både lærer og elever sætter på tingene. 🙂 Super godt arbejde!! Igen igen..
mvh Lisbeth
Ja, det var et fantastisk forløb Lisbeth – tak for inspirationen 🙂
Vh Tina
Pingback: Moderne selvportrætter | FruBilledkunst
Det er et rigtig fint billeder. Tak for en grundig beskrivelse, glæder mig til at se resten af billederne.
Vh maria
Hvor ser det sejt ud.
Jeg er heller ikke helt med ang. at brænde på transperant.
Kære Simone og Tine
Tak for jeres respons. Jeg har redigeret mit indlæg og beskrevet sidste del lidt mere – giver det mening nu?
Vh FruBilledkunst
Nu er jeg helt med :O)
Det ser rigtig godt ud, men jeg er ikke helt med til sidst. Hvordan får I dem fra transperant til lærred? Tak for megen god inspiration i øvrigt