Spring til indhold

Akvarelkursus i 2.klasse

Kender du fornemmelsen, når man genser en god bog man engang har læst og holdt af? Eller den elskede bluse, der på en eller anden måde har forputtet sig bagerst på tøjhylden? ….. Mon ikke vi allesammen ind imellem har de her a-ha-øjeblikke når vi får øje på noget, vi havde glemt vi havde ….

Sådan har jeg det for tiden med akvarellen … eller ikke helt, for jeg er kommet til at holde endnu mere af min akvarel-æske gennem de seneste måneder, og den glæde har smittet mine skolebørn.

Men lad mig lige skrue tiden tilbage til dengang jeg første gang mødte den lille farveæske. Min superdygtige billedkunstlærer fra seminariet var blevet syg, så vi skulle have vikar. En kendt kunstner fra lokalområdet. Kendt måske … men pædagogisk var hun ikke ligefrem.

Jeg husker, hvordan vi skulle lave den ene kedelige øvelse efter den anden og samtidig blev proppet med regler om hvilke farver der kunne blandes, og hvilke, der under ingen omstændigheder måtte blandes. Er der nogen der undrer sig over, at der var meget få akvarel-billeder i min afsluttende eksamensudstilling?

Tiden gik og jeg har flere gange prøvet at blive gode venner med den lille æske, og efterhånden kom vi på talefod, men venner blev vi aldrig – altså før i år, hvor et par kunstnere som Marla Baggetta og John Muir Laws fik mig til at kigge på akvarellen igen. – Og nu er jeg som sagt blevet vild med den!

Akvarel er nemt og overskueligt. Oprydningen er minimal og det er let at tage med udenfor – fantastisk i disse dage! 

Her er et par billeder fra min 2.klasse, der er i gang med et grundlæggende akvarelkursus. For selvfølgelig skal man lære nogle teknikker, men de kan altså præsenteres langt mere indbydende end det, jeg blev udsat for.

Børnene har malet nogle forskellige is og hver is har lært dem noget nyt. Den første is lærte dem bl.a. hvordan man bruger en waterbrush, som altså er en gamechancer, når man maler akvarel med børn! En waterbrush er en pensel med indbygget vandbeholder. Den er nem at lære at bruge, og du slipper for snavsede skylleglas, hvor vandet lynhurtigt bliver grumset – eller vælter. På billedet herover kan du se en af eleverne, der er i gang med at male med en waterbrush.

Eftersom børnene kun går i 2.klasse, har det været et helt grundlæggende kursus.

Havde de været ældre kan det godt være at jeg har inddraget “drysse med salt”- eller “plastfilm”-teknikken – men jeg ved det ikke, for ærlig talt holder jeg nu selv allermest af den simple og nemme stil – uden for mange dikkedarer.

Billederne har jeg lamineret og hængt op ude på den store skolegang – til glæde for dem, der går forbi og til påmindelse for eleverne om alt det, de har lært. Det har været et fantastisk forløb, som jeg helt sikkert vil gentage – også gerne med ældre elever, og mine 2.klasses-børn glæder sig til at få billederne med hjem.

Hvilke akvarel-forløb har du haft særlig succes med?

Kreative hilsner 

 

Print Friendly, PDF & Email

17 tanker om “Akvarelkursus i 2.klasse”

  1. Kære Lene
   Beklager den lidt sene tilbagemelding, men jeg har lige fundet din hilsen i mit spamfilter 😮

   Ja, jeg bruger waterbrushen i filmene, fordi den er så meget lettere at styre for dem end en pensel (og jeg foretrækker efterhånden også selv waterbrushen fremfor penslen, når jeg maler hjemme) ….

   Men det betyder jeg ikke, at du ikke kan vælge at lade eleverne bruge pensler…. så skal du bare vise dem, hvordan man behandler den godt 🙂 Og resten af kurset handler jo om de grundlæggende teknikker.

   God fornøjelse
   FruBilledkunst / Tina

  1. Tak Eva
   Det var ærgerligt! Tror stadig de kan fås hos Florish.dk, men det er jo ikke sikkert du må handle der …

 1. Hej Fru Billedkunst

  Tusind tak for en lækker inspirerende side. Jeg arbejder om pædagog i en SFO og vil gerne begynde med et akvarel forløb, men tror du at 0 – og 1. klasse er for små til at bruge disse teknikker, som der høre til dette forløb.

  1. Hej Anne Marie
   Tak for din hilsen.
   Om akvarelforløbet passer til dine børn er meget svært at sige. Jeg brugte forløbet i slutningen af 2.klasse. Nogle 1.klasser vil nok godt kunne bruge forløbet, men jeg tror det vil være for svært for de fleste 0.klasser … men igen – det afhænger af din børnegruppe 🙂
   De bedste hilsner
   FruBilledkunst

 2. Hej FruBilledkunst
  Jeg vil bare gerne skrive og sige tak for nogle fantastiske forløb.
  Jeg blev kastet ud i billedkunstundervisning, uden at være uddannet til det, men synes selv, jeg er ret kreativ.

  Hvad jeg selv, sådan lige hurtigt, kunne trække frem fra ærmet måtte jeg lynhurtigt revurdere, og jeg faldt over dine forløb.

  De er: Gennemtænkte, billige, fagligt velfunderede, til at forstå og bruge med det samme i praksis.

  Nu skal jeg så i gang med år 2 med billedkunst-undervisning, og jeg har indtil videre købt 11 af dine forløb. Ikke fordi jeg har brugt dem alle til undervisning – men også bare fordi jeg godt selv kunne tænke mig at prøve det kreative i forløbet selv, ud fra dine principper/idéer.

  KÆMPE tak herfra. Du og dine forløb har været en kæmpe hjælp 🙂

  Mvh Mette

  1. Kære Mette
   1000 tak for din hilsen – jeg blev bare så glad af at læse den! Det er en kæmpe opmuntring at få, når man arbejder uden om de store forlag og er sin egen redaktør! Så endnu en gang tak Mette – det betyder mere end du ved!
   Varme hilsner
   FruBilledkunst / Tina

 3. Pingback: Nu kan du få fat i akvarelkurset – FruBilledkunst

 4. Karen Lise Kaspersen

  Jeg har aldrig fået et akvarel kursus – og kunne godt tænke mig st være 2. kl elev hos dig og lære med 🙃 hilsen Karen Lise

  1. Åh hvor var det sødt sagt Karen Lise 🙂 Du kan faktisk næsten få lov til det, for jeg har filmet gennemgangen (7 små film), og de kommer til at ligge til brug med hæftet jeg udgiver.
   Hav en dejlig weekend
   Tina / FruBilledkunst

   1. Karen Lise Kaspersen

    Det er derfor du er så fantastisk! Jeg vil glæde mig til dine små film. TAK for nærværende og professionel inspiration.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: