Spring til indhold

Jamen Tina, hvor kan jeg købe gel-plader?

Gennem den sidste tid har jeg blogget meget om monoprints på gel-plader…. og med god grund (synes jeg), for de er FANTASTISKE at arbejde med. Man kan arbejde med så mange forskellige teknikker, og jeg er slet ikke færdig med at udforske deres anvendelse.

Flere af jer læsere har på det seneste spurgt mig: Jamen Tina, hvordan får jeg fat i gel-pladerne? – Derfor dette indlæg.

[metaslider id=11406]

Gel-plader er en relativ ny opfindelse – en modernisering af gele-plader, der har været brugt siden 1700-tallet så vidt jeg har kunnet læse mig til. De moderne gel-plader er lavet af silikone i stedet, og holder derfor “evigt”, hvis de bliver behandlet godt.

Pladerne forhandles i forskellige mål og former. Til billedkunstbrug anbefaler jeg enten den kvadratiske (ca. 15x15cm) eller “den klassiske” (ca. 20x25cm).

For en god ordens skyldBloggen her er reklamefri og betalt af egen lomme. Jeg modtager INGENTING for mine links – jeg har kun undersøgt stederne for at hjælpe jer kreative kollegaer.

Gel Press og Gelli Art

Gel Press og Gelli Art er de førende (og bedste) mærker på markedet. Jeg har fået fortalt at det er grundlæggeren af Gel Press, der oprindeligt opfandt pladerne, men pladerne blev solgt igennem Gelli Art, der efter en tid valgte at flytte produktionen til Kina.

Det synes kvinden der opfandt pladerne var en rigtig dårlig idé, da man ikke kunne tjekke kvaliteten og arbejdsforholdene lige så godt. Hun dannede derfor sit eget firma – Gel Press – der fortsat fremstiller pladerne i USA.

Prisen er nogenlunde den samme – lige under 300kr incl moms (240kr ex moms) for en klassisk størrelse og knapt 200 kr for en kvadratisk (160kr ex moms).

Desværre er der ikke så mange forhandlere af pladerne her i Danmark. En google-søgning har ført mig til disse forhandlere, som jeg har kontaktet for at høre om man kan købe klassesæt hos dem… og mit krejler-hjerte har selvfølgelig spurgt ind til rabatter til jer….

Art-de-Vinci   Art de Vinci, som hører til i Viborg, sælger mærket Gel Press.

Ud over forskellige størrelser plader, har de også en skolekasse med 12 af de kvadratiske plader til omkring 1600kr incl moms – altså godt 100 kr pr plade ex. moms. Hvis du i stedet vil bruge den lidt større klassiske størrelse, kan du få 20 % rabat, hvis du bestiller mindst 10 plader.

Create ArtCreate Art i Slangerup fører begge mærker. Også her kan du få en bedre pris, når du bestiller et helt eller halvt klassesæt.

Hobbyboden: Hobbyboden har fysisk butik på Samsø. De forhandler Gelli Art. De har ikke deciderede klassesæt, men pt. kan man få den klassiske størrelse til 275kr/stk, når man køber 6 styk.

Gel-plader i klassisk og kvadratisk størrelse

Kopimærker – Nellie’s Mixed Media plate og Speedball

Jeg har set testet disse mærker, men et par youtubere hævder at Speedball ikke er helt så god som Gel Press / Gelli Art. Trykkene bliver ikke lige så klare, og papiret slipper ikke pladen så godt.

I min søgen er jeg også stødt på mærket Nelli’e Mixed Media, som bliver beskrevet som et billigt alternativ. Om kvaliteten holder til at lave de lidt mere krævende tryk, ved jeg ikke – men prisen er god. Omkring 125kr incl moms for en A4-plade og 75 kr for en i A5-størrelse. Mærket er bl.a. set hos Hobbyboden og Den kreative kælder.

Do It Yourself

 

Du kan også stadig selv fremstille dine gele-plader! Der findes adskillige opskrifter på nettet.

De enkleste bruger kun husblas og vand, men så er holdbarheden kun omkring en uge.

Jeg har fundet et video på youtube, hvor de desuden tilsætter glycerin. I en af kommentarerne står der, at pladerne med glycerin holder rigtig længe. Velkommende skriver at hun har brugt sine plader i 6 år. Når de ikke længere er gode, kan de skæres i småstykker, smeltes og man kan støbe nye plader af massen.

Jeg vil lige understrege, at jeg INGEN erfaringer har med hjemmelavede plader (men jeg vil meget gerne høre, hvis du kaster dig ud i forsøget).

Inden du går i gang, skal du dog overveje om det er besparelsen værd … Når jeg har set videoer af hjemmelavede plader, ser der noget mere slatne ud. Du skal også huske at købe forme til at støbe og opbevare pladerne i. Hvis du også regner din egen tid til lidt, tror jeg ikke det kan svare sig, men nu er det nævnt, så du kan træffe beslutningen selv.

Valser

Ud over pladerne har du brug for valser. Hvis du har valser liggende du tidligere har brugt til linoleums-tryk, kan du sagtens bruge dem.

Gel Press laver også nogle lækre lidt bløde valser, som jeg købte et par stykker af sidste år. I brug er de dog ikke så forskellige fra de almindelige hårde valser, og hvis du har nogenlunde samme indkøbsaftaler hos cchobby som jeg, får du dem til ca. halv pris der.

Vejledning

Der findes hundredevis af videoer på youtube og en hel del hjemmesider, hvor du kan se hvordan andre laver gel-plates. Imidlertid har det krævet massevis af timer og eksperimenter at finde ud af, hvordan man løfter kvaliteten fra almindelig hobbybrug til billedkunst med kommunikations-værdi…

Jeg har derfor skrevet tre hæfter med forskellige teknikker.

I det første hæfte gennemgår jeg de helt grundlæggende teknikker og hvordan man kan arbejde med spændende strukturer. Tilgangen er legende og eksperimenterende og kan bruges på alle klassetrin.

I den sidste del af hæftet kommer jeg med nogle bud på hvordan man kan arbejde videre med trykkene, så der kommer flotte værker ud af dem.

I det andet hæfte lærer eleverne at trykke surrealistiske collager og arbejde videre med dem.

Teknikkerne er lidt sværere, så hæftet her er velegnet til valgholdet og sidste del af mellemtrinnet (hvis timerne er tilrettelagt, så der er mindst 90 minutter – ellers tror jeg det bliver svært at nå) …

I det tredje hæfte lærer eleverne at bruge deres egne billeder/tegninger til flotte udtryksfulde tryk.

I hæftet har jeg beskrevet et forløb med temaet “Hverdag”, men det er let at bruge teknikken til andre temaer.

Kreative hilsner

PS jeg har testet om man kunne bruge en silikone bagemåtte – men den går altså ikke – resultatet bliver meget ringe …

Print Friendly, PDF & Email

1 tanke om “Jamen Tina, hvor kan jeg købe gel-plader?”

  1. Pingback: Årsplan for billedkunst valgfag – 7.-8.klasse – FruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights