Spring til indhold

En lille perle i Roskilde

I Roskilde ligger en lille perle lige bag Sankt Jørgensbjerg kirke. Et smukt stråtækt rødt hus med stokroser og vandpumpe i haven. Huset har dannet rammen om maleren L A Rings atelier for godt 100 år siden.

Laurits Andersen blev født i 1854 i den lille landsby Ring, syd for Næstved.

Senere tog han navn efter byen og blev kendt som L A Ring. Det samme gjorde kunstnerven Hans Andersen (Brendekilde). De skulle nemlig udstille sammen og ville ikke forveksles med hinanden.

L A Ring blev gift med Herman Kählers datter, Sigrid, der i en periode arbejdede på sin fars værksted som “maledame”. Her blev hun kendt som en dygtig kunstner.

På billedet herunder har han malet hende ved Karrebæksminde strand … Inspirationen er tydelig, men han har også haft Krøyer som lærer en kort tid ved Kunstnernes Frie Studieskoler.

L A Ring: Dame ved Karrebæksminde Strand (1898) – Statens Museum for Kunst

Ring flyttede i 1914 til Roskilde sammen med familien i et nybygget hus. Da det lille nabohus blev sat til salg, købte han det, for at bruge det som atelier.

Stedet drives af en forening – L A Rings Venner, og de har istandsat det, så det ser ud som på Rings tid. De har faktisk været så heldige at få flere af de oprindelige møbler foræret af nogle af Rings efterkommere.

Når man træder indenfor, kommer man straks ind i det lille køkken, med udsigt til fadeburet. 

Der har tidligere været et vindue i væggen, og flere af Rings værker er malet her – bl.a. “Ved vinduet. Ole Ring” og “Foråret og den gamle”, hvor man tydeligt ser kirken i baggrunden.

Her har Ring malet sin kone i havedøren i Karrebæksminde. Et billede der ikke kun er fyldt med kærlighed, men også med en masse symboler. Ved siden af Sigrid er står et myrtetræ (frugtbarhed og ægteskab). Den Sigrid selv står i døråbningen – på vej til noget nyt.Det solide bord er fra Rings tid.

På bordet ligger en nyudgivet bog med Sigrid Rings smukke akvareller.

Rundturen på atelieret slutter i et lokale hvor man kan se en perlerække af små interessante film om L A Ring. I atelierets have står et fint havebord – lavet af Ring selv. Toppen er lavet af en halveret møllesten. Den anden halvdel brugte han til et bord ved selve huset – som ligger lige op ad trappen til venstre.Her er en lille film du kan se, hvis du vil vide mere om denne spændende kunstner.

 

Kreative hilsner

 

Print Friendly, PDF & Email

Du vil måske også kunne lide disse indlæg:

Tags:

1 tanke om “En lille perle i Roskilde”

  1. Pingback: I L. A. Rings fodspor – FruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights