Spring til indhold

Drømme, erindringer og mareridt

Kan du huske det mareridt du havde som barn …. det som du blev ved med at drømme igen og igen? 

Mit handlede om at blive væk fra min mor på en togrejse.

Jeg kan huske angsten, når jeg skulle træde op i toget. Man kunne se ned på svellerne, og trinene var meget høje – især når man kun er omkring 5 år gammel. For at finde en plads, skulle man gå fra vogn til vogn.

Der hvor vognene sad sammen, var der en slags passage, men for en 5årig virkede den spinkel.  Lydene var høje, og hver togvogn havde sin rytme, så når man stod på overgangen, føltes det som at springe af en karrusel …. Det er i alt fald sådan det føltes i mine mareridt.

Marc Chagall blev født i Hviderusland i 1887 i en fattig jødisk familie.

Han udviklede allerede tidligt sin egen malestil, hvor han kombinerer drømme og erindringer. På grund af sit talent, kom han gratis ind på byens kunstskole, og som 19årig flyttede han til St.Petersborg, hvor han studerede kunst. Et år senere fik han et legat, så han kunne rejse til kunstens hovedstad, Paris.

I 1914 rejste han tilbage til hjemby, og året efter bliver han gift med sin elskede Bella, som han havde kendt siden 1909. I 1915 blev deres eneste barn, datteren Ida født. Bella optræder på en del af Chagalls malerier – ofte flyvende sammen med Chagall.

På grund af 1. verdenskrig måtte de blive i Rusland, men i 1924 er de tilbage i Paris (efter et kort ophold i Lithauen og Tyskland). 

Frankrig blev han andet hjemland, og han boede der til sin død (bortset fra de år under 2. verdenskrig, hvor han var nødt til at rejse til USA).

Under hele sin karriere beholdt Chagall sin helt karakteristikske malestil, hvor oplevelser og drømme blandes. Hans oplevelser under krigen blev også nedfældet på hans lærreder (bl.a. i “The War” fra 1966). 

I 2.klasse startede vi forløbet med at læse Laurence Anholts bog: “Fortæl en historie, Papa Chagall”. Det gav en rigtig god introduktion til Chagalls liv og hans malestil.

Derefter bad jeg børnene skrive 10 drømme / mareridt / oplevelser ned. 

Den  opmærksomme læser vil nok bemærke skildpadde-gyngen på flere billeder. Vi bor rimelig tæt på BonBonLand, og det er derfor et yndet udflugtsmål for børnefamilier.

Derefter var tiden kommet til at tegne op. Vi brugte A3 karton og børnene tegnede op med enten blyant eller farveblyant.

Vi snakkede om den særlige Chagall-stil, hvor tingene flyder ind i hinanden – præcis som vores drømme nogle gange væves sammen på en uforudsigelig måde.

Med et så frit emne bliver billederne selvfølgelig meget forskellige. Nogle børn har en relativ nem opvækst, mens andre har store ting at kæmpe med. Nogle børn tegner helt frit, og andre finder reference-billeder på nettet.

Denne dreng har haft flere familieture til London, så det var det, der fyldte for ham. Du kan nok genkende nogle af turiststederne på maleriet. 

Dette barn kommer fra en krigszone, og på sit hjerteskærendemaleri fik han malet noget af det frygtelige han har oplevet.

Undervejs fortalte børnene rigtig meget om de forskellige elementer i billederne. 

Jeg arbejdede med samme forløb i en 4.klasse, og der samarbejdede jeg med en af klassens andre lærere, så børnene fik tid til at beskrive deres billeder. Da det kom til stykket fravalgte jeg dog at udstille beskrivelserne sammen med billederne – en del af dem blev simpelthen for “nøgne”, og så meget af en barnesjæl skal ikke hænge fremme på en udstillingsgang. Stærke og berørende historier! De blev printet og sat ind i deres egen bog sammen med en formindsket farvekopi af deres maleri.

Billederne er malet med akvarel og NeoColor II.

 

Har du arbejdet med Chagalls billeder i din undervisning?

Skriv gerne i kommentaren – evt. med billeder, så vi kan inspirere hinanden.

De bedste hilsner

 

Print Friendly, PDF & Email

2 tanker om “Drømme, erindringer og mareridt”

  1. Sikke nogle fine billeder! Jeg tror, jeg vil forsøge at lave et forløb, hvor der også i dansk skal arbejdes med de billeder, vi får produceret i billedkunst. Tak i øvrigt for alle de gode ideer, du viser os andre. Der er så meget godt at hente fra din hånd!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights