Spring til indhold

Den nemmeste måde at lave logbøger på valgholdet

På valgholdet skal der føres logbog. Det er både klogt og sjovt!

I logbogen samles tanker og idéer. I logbogen vises processen. I logbogen evalueres. Logbogen kommer til at samle gode billedkunst-minder, og det er for alvor her eleverne kan se alt det de har lært. Logbøger er fantastiske!

Det eneste problem er logistikken. Skal du bruge din undervisningstid til det? Og hvad med dem, der var til tandlæge/på ferie/syge den dag, hvor I skrev logbog over det emne, I har været i gang med?

Jeg har prøvet 3 vidt forskellige typer af logbøger og fået en masse erfaring, som jeg gerne vil dele med dig i dette blogindlæg.

Saml-alt-i-en-mappe-metoden

I begyndelsen tænkte jeg: vi samler alt i en mappe.

Jeg spørger lige: har du set ned i en teenagers taske (hvis den altså indeholder andet end en computer, der samler alt)? Eller ind på en teenagers værelse?

Al min erfaring siger mig, at teenagere har brug for lidt hjælp til organisering. Derfor tænkte jeg: Undervejs kan vi sætte det ind i en spiralryg for at få lidt styr på det ….

Det tog E-V-I-G-H-E-D-E-R!!! Og der var altid nogle, der manglede noget …

Metode forkastet!

via GIPHY

 

Den gode gamle sorte “Min bog”

Dem, der har fulgt min blog gennem lidt tid, vil vide at jeg gennem hele indskoling-mellemtrinnet bruger “Min egen bog”

I starten brugte jeg gamle bøger (se billedet nedenunder), men de sidste 6-7 år, har jeg brugt de sorte kvadratiske bøger fra Tiger. De har blanke sider i en god papirkvalitet. Bogen bliver både brugt til gennemgang, logbog og til ekstraarbejde.

Derfor var det nærliggende at bruge samme type bøger til valgholdet.

Jeg tilpassede mine kopiark, så de kunne limes ind i bogen. Når eleverne tog billeder, printede jeg dem, så de også kunne komme ind i logbogen.

Fantastisk tænkt …. men det tog såååå laaaaang tid for mig som lærer at få kopieret, printet og samlet op på elevernes arbejde. 

En ulempe mere ved de nævnte to metoder er, at du er nødt til at gennemblade hver e-n-e-s-t-e bog for at sikre dig, at du har alle dine elever med. Og det kan kun gøres i billedkunstlokalet, hvor bøgerne står …. 

Jeg har omkring 20 på hvert af mine 4 hold – så det tager en hel det tid, og det er meget svært – selv for en systematiker som mig – at holde mig ajour med alles logbøger.

Konklusion: metode forkastet – omend med tungt hjerte, for en veludført logbog er bare lækker! På mine hold var der bare for mange, der ikke fik arbejdet nok med den.

Heart Throw Away GIF by Griffics

Digital logbog

Dette år har jeg så brugt digital logbog til mine elever, og her kommer en hurtig konklusion: jeg er begejstret.

Jeg har valgt at sætte bogen op i Google Docs, og opfordret eleverne til at downloade den gratis app til deres telefon. På den måde er det lyn-hurtigt for dem at tage et billede i timen og lægge det op i deres logbog (= sparet lærertid ved printeren). De første par gange bruger vi tid på det i undervisningen, men eleverne lærer det meget hurtigt.

Ofte giver jeg også en hurtig lektie for hjemme – f.eks. tage nogle billeder til fotokurset eller lave en fotocollage af en bestemt tidsperiode (kunsthistorie). Eleverne kan nemt lave lektierne uden at skulle have deres bog med hjem (som de alt for ofte glemmer hjemme).

Jeg kan sidde i min forberedelse og se hvilke elever, der trænger til at blive mindet om en lektie (=sparet tid i forhold til at skulle bladre igennem alle bøgerne eller se alle mapperne igennem).

I de sorte bøger, prøvede jeg at guide eleverne til at holde god orden ved at lade dem lave faneblade og bede dem om at sætte billeder ind på en bestemt side – men overraskende mange af eleverne havde svært ved at bruge strukturen. I de digitale logbøger kan jeg bede eleverne om at sætte deres billeder ind på fx side 38 – det er langt lettere for dem at forholde sig til, viser mine erfaringer fra dette år.

Desuden har jeg lagt en del af mine undervisningsark ind i bogen fra starten af året, så der ikke er nogen, der glemmer at få et ark, fordi de er fraværende. Jeg har desuden lagt en funktion ind, så jeg kan “sende” nye ark ind i deres logbog gennem året. Og her sparer jeg virkelig mange frustrationer! Nu er der ikke noget der hedder: “jamen, jeg var der ikke da I fik det ark”.

Det eneste jeg mangler er følelsen af papir …. Så derfor har jeg sat bogen op i A4-format, så den er lige til at printe ud. Jeg tænker mig at printe siderne ud et par gange om året (når vores nuværende printer-mangler-flere-patroner-krise er ovre). Siderne kan så nemt og elegant samles i en klemryg til ganske få kroner.

Det giver også en dejlig besparelse på budgettet ikke at skulle købe nye logbøger … Vi billedkunst-lærere har jo som regel noget vi ønsker os til undervisningen…

Happy Season 9 GIF by The Office

Konklusion

Konklusionen er altså helt klar. Digitale logbøger er vejen frem!

 • De er både nemmere, hurtigere og billigere end de andre måder, jeg har afprøvet.
 • Digitale logbøger giver bedre overblik
 • Logbogen hjælper eleverne med at strukturere deres tænkning og indlæring, og den viser deres fremgang. Sidetallene hjælper eleverne med at holde orden.
 • Ved at samle det i en digital logbog undgår jeg, at nogle ting bliver væk i løbet af valgfags-tiden.
 • Ved at give mine kopiark direkte ind i bogen, undgår jeg at nogen mangler vigtige papirer undervejs.

Kreative hilsener 

 

PS… Jeg er i øvrigt også fortaler for, at du selv som billedkunst-underviser bruger en logbog

PPS – Kig forbi bloggen i morgen, hvis du vil se min digitale logbog

Print Friendly, PDF & Email

3 tanker om “Den nemmeste måde at lave logbøger på valgholdet”

 1. Jeanet westi Jørgensen

  Det lyder super godt🤗tak for dine skønne ideer🤗
  Kan godt anbefale bookcreator til logbog. Både på computer og på iPad 👍👍

  1. Tak for din hilsen Jeanet
   Jeg har selv været meget glad for bookcreator, og skrevet mine første 30 bøger i det program.
   Min logbog er dog lavet i Google Slides, der kan åbnes på alle enheder – også android… Men hvis du har lyst til at se mere om min logbog, kan du se det blogindlæg, der er udkommet i dag 🙂
   Dbh Tina/FruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: