Spring til indhold

Formalfabetet

IMG_2514.JPG

Jeg har fået en ny 1.klasse i billedkunst og starter – traditionen tro – med et tegnekursus. Form-alfabetet danner simpelthen grundlaget for al guidet tegning, så der er al god grund til at begynde her.

Denne gang har jeg valgt at købe en bog med blanke sider til hver elev. Den skal bruges til “min egen bog” og skal rumme både noget fælles gennemgang og ekstra-arbejder. Jeg har brugt gamle bøger til formålet i mange år, men nu havde jeg lyst til at prøve noget nyt, så jeg har valgt kvadratiske bøger med blanke sider, købt i Tiger.

For at få en pæn start, har jeg tegnet rammer og skrevet overskrifter i alle bøgerne … men den service fortsætter ikke 😉

OPDATERING: Jeg har videreudviklet formalfabetet som en del af mit tegnekursus. Det nye alfabet er på mange måder mere enkelt og fleksibelt end dette, og i hæftet får du samtidig en masse øvelser og praktiske tegneforløb forklaret trin-for-trin.

Print Friendly, PDF & Email

11 tanker om “Formalfabetet”

 1. Kære Fru Billedkunst,

  Hvordan “underholder” du de elever der er hurtigere færdige end de andre. Har du ekstra opgaver eller får de bare lov til at finpudse deres ting?

  1. Kære Nanna
   Jeg bruger ofte “min egen bog” som ekstraarbejde. Enten skal de tegne/male en miniversion af det vi har arbejdet med, eller også får de lov til at tegne efter en af de tegnebøger jeg har i lokalet. De sidste par år har jeg brugt en bog med blanke sider, og så er det jo rigtig nemt at tegne i bogen. Tidligere – da jeg brugte gamle bøger – tegnede børnene på papir, som vi beskar og limede ind (og nogle gange beskar vi regnearket fra starten, så vi vidste, at der var plads i bogen.
   I periode bruger jeg også træningshæfterne (du kan finde dem via menuen i toppen).
   Endelig har jeg også nogle “mal selv”mesterværker – altså malebogssider med f.eks. Monet/Van Gogh-malerier, men det er ikke så tit de er i brug.

 2. Hej. Vil du anbefale den danske udgave af bogen, som er fra 1988 eller den engelske som er fra 1996 (så vidt jeg kan se på nettet)?

  1. Den engelske, hvis du har det godt med sproget Julie. Jeg ville vælge den – dels fordi den er meget lettere at skaffe 😉 , dels fordi det sidste kapitel er udvidet 🙂
   Kreativ hilsen
   FruBilledkunst

   1. Tusind tak for svar – det prøver jeg 🙂 Jeg skal have 1. og 2. klasse i billedkunst for første gange i mange år og tegning er ikke min stærke side. Det er dejligt at kunne finde inspiration til forløb på sider som din. Tak for det.

 3. Hej

  Kan man finde øvearket fra tegneøvelse 1 nogen steder?
  Meget spændt på at prøve dit tegnekursus.

  mvh
  Dorthe

  1. Kære Dorthe
   Kun i Mona Brookes bog …..
   God fornøjelse med tegnekurset 🙂
   Med venlig hilsen FruBilledkunst

    1. Det er desværre temmelig svært at få fat på den, da den er udgået. Måske kan biblioteket hjælpe, men ellers kan du bestille den amerikanske udgave på nettet … men du kan jo også bare kopiere min tegning fra siden op eller selv tegne den af …
     God weekend.

 4. Pingback: Overlapning – små finurlige figurer | FruBilledkunst

 5. Pingback: Abstrakt billede med formalfabetet | FruBilledkunst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights