Spring til indhold

Sådan får du mest ud af dine potentialer …

Leonardo da Vinci bliver omtalt som en af historiens største genier med bedrifter indenfor en lang række forskellige områder. 

En fyr, der hedder Michael J. Gelb har skrevet en bog der hedder: How to Think Like Leonardo da Vinci. Jeg har ikke fået læst bogen – kun et resumé, men det er virkelig spændende tænkning/opdagelser.

Gelb argumenterer for at man ved at følge de 7 livsprincipper som Leonardo da Vinci angiveligt havde, kan man udvikle sine potentialer bedst muligt – og mange af dem kan vi billedkunst-lærere kun nikke genkendende til. 

Jeg vil ikke komme ind på dem alle – kun et par, men prøv at google bogens titel og find beskrivelsen, eller find en af de mange youtube-videoer, hvor han forklarer om sin tænkning.

Et af dem, “Sensazione“, handler om at styrke sine sanser – især synssansen – gennem hele livet. Er det ikke det vi gør i allerfineste grad, når vi skal iagttage et motiv før vi tegner det? Det er jo først dér vi virkelig opdager alle de små finurlige detaljer ved motivet.

Mit yndlingseksempel er, at jeg først opdagede at øjnene sidder midt i hovedet, da jeg som 21-årig kom på seminariet og skulle til at tegne selvportrætter i billedkunst. Tænk – jeg havde gået rundt i så mange år og set på så mange forskellige ansigter uden i virkeligheden at have SET dem.

Et andet princip, “Arte/Scienza“, handler om at tænke “med hele hjernen” – altså både den kreative og den logiske side…. Som lærer med linjefag i både billedkunst og matematik kan jeg ikke være mere enig. De to måder at tænke på supplerer hinanden på en fantastisk måde! Det er jo også det princip vi arbejder med, når vi underviser børnene om f.eks. perspektiv-tegning eller farvelære. Teori, der bliver fulgt op af kreative projekter.

Leonardo udnyttede det bl.a. når han lavede sine tegninger og skrev masser af noter på – noget han både gjorde, når han skulle iagttage ting (se øverste tegning) og når han skulle konstruere/opfinde ting – som man kan se på tegningen herunder.

 

Det er bl.a. Leonardo da Vinci, der har inspireret mennesker, der laver naturjournaler – altså tegner og skriver om deres oplevelser i naturen. 

Måske så du, at jeg skrev om vores kløver-projekt før ferien, hvor jeg samarbejdede med 2.klasses n/t- og dansk-lærer.

Børnene læste om kløver og bagefter gik vi ud og fandt nogle forskellige kløvertyper.

Vi undersøgte dem og malede dem, og bagefter skrev børnene nogle af de ting ned, som de havde lært. Derfor var det oplagt også lige at inddrage geniet da Vinci og hans måde at tænke på.

Jeg håber, at indlægget har været inspirerende for dig.

Hvis du gerne vil arbejde med kløver-projektet, kan du finde detaljeret vejledning i mit inspirationshæfte: Da Vinci-sider – Kløver.

Kreative hilsner

 

Print Friendly, PDF & Email

1 tanke om “Sådan får du mest ud af dine potentialer …”

  1. Hej F.B.
    Spændende læsning – helt sikkert et læs værd med Da Vincis “7 STEPS TO GENIOUS” – jeg skal til at i gang med at skrive 100 spørgsmål ned.
    Hvor er det dejligt, når du deler
    Gode efterårshilsner, Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights