Sparring ønskes

Kære kreative netven

Jeg fik for nylig et rigtig godt spørgsmål fra Helle Gunnersen, som jeg håber, du vil hjælpe mig med at finde et svar på.

Hun skriver: “Jeg er lærer og fagudvalgsformand på en folkeskole. Flere kolleger er glade for dine e-bøger, og flere af os, har også selv købt dine bøger. Jeg vil meget gerne høre, hvad du tænker om rettigheder mht. dine e-bøger, hvis det er skolen, der køber e-bøgerne. Jeg ved, du skriver, at vi ikke bare kopiere til andre, men hvis skolen er køber, kan alle på skolen så bruge dine e-bøger?”

Når jeg skriver, at jeg beder dig om ikke at fildele/kopiere hæftet, er det fordi jeg har sat prisen på hæftet efter det – altså som en slags enkeltbruger-licens. Rigtig mange lærere køber jo ind imellem noget for at gøre deres undervisning bedre eller lettere. På den anden side er det jo rigtigt, som Helle Gunnersen senere skriver, at vi ikke bør have privatudgifter i forbindelse med vores job …. Det efterlader mig bare med et dilemma, for hvis mine hæfter ligger på skoleservere, kan det jo nemt printes ud til rigtig mange på tværs af afdelinger og gennem tiden … og det synes jeg ikke er helt fair.

Så hvad gør jeg? Det er her, jeg rigtig gerne vil bede om din respons! Jeg har tænkt på en løsning: Hvad nu, hvis jeg udgav alle hæfterne i to udgaver. En til 29 kr  til “enkelt-licens” og en til “afdelingslicens” til f.eks. 149 kr. Det svarer til cirka fem hæfter – og det kan man vel nemt forestille sig, at der bliver brugt …. Eller bliver det for dyrt til at billedkunstbudgetterne kan bære det? Skal jeg hellere tage 99 kr for “afdelingslicensen” – jeg vil jo hellere have, at mine bøger kan gøre en forskel ude på skolerne, end blive fravalgt p.g.a. prisen ….

Eller hvad tænker du? Har du et alternativt forslag?

Nu er det jo ikke fordi jeg skal leve fedt af mine bøger, men jeg bruger rigtig meget tid på at skrive dem og er gået ned i tid på skolen – bl.a. af den grund, så det skal jo også gerne hænge lidt sammen … Hmm.. hvad skal jeg gøre? Skriv meget gerne din kommentar her, eller send en mail til mig 🙂

Tak for din hjælp 🙂

Kærlig hilsen FruBilledkunst/Tina

Print Friendly, PDF & Email

13 tanker om “Sparring ønskes”

 1. Hej Tina
  Jeg synes jo at bøgerne er fantastiske, og håber netop at være med til at sikre din indtjening og fortsatte lyst til at lave nye bøger ved at stille spørgsmålet.
  Måske er det bare skolen, der skal betale hver lærers e-bog, men på min skole har vi også talt om at 99 og 149 kr. er beløb, som skolen har råd til, også selvom der købes flere bøger om året. Jeg håber, der kommer en god løsning.
  De bedste ønsker.
  Helle

 2. Tonie Kristoffersen

  Kære Tina,
  Jeg er glad for at have dine små temabøger på min IPad og holder dem helt for mig selv. Jeg er fagudvalgsformand og opfordrer kolleger til samme praksis,fordi det netop er et stort arbejde for dig, som skal belønnes. Jeg ville være ked af, hvis ikke jeg kan det mere, synes det er så nemt og hyggeligt. Men dernæst tænker jeg, at det ville være godt med en portal, men er lidt i tvivl om, hvor vidt det kan konkurrere med Clioonline. Det der med licens til flere på engang lyder umiddelbart som en god ide, men som sagt vil jeg gerne stadig have mulighed for det andet og nej det vælter ikke billedkunstbudgettet.
  Tak for dit engagement og gode arbejde.
  Kh Tonie

  1. Kære Tonie.
   Tak for dine ord…. og bare rolig. Det er ikke meningen, at de små hæfter skal forsvinde, for jeg ved, at mange også bare – som du – køber dem til sig selv. Der skal bare være et alternativ for skoler, der vælger at købe dem og dele dem til mange.
   Hav en dejlig dag 🙂
   Kh Tina / FruBilledkunst

 3. Kære Fru Billedkunst. En ildsjæl som dig skal selvfølgelig belønnes – STORT- så mon ikke skolerne klarer udgiften. Det er ikke en høj pris, og du gør SÅ MEGET GODT for både billedkunstlærerne og for eleverne.
  VH Den pensionerede billedkunstlærer.

 4. Kære Susana, Maria, Camilla, Anni, Karen Lise, Annika, Marianne og Helene
  1000 tak for jeres respons. Jeg er stadig ikke helt sikker på, hvad jeg gør, men vender snart tilbage med det på bloggen. Umiddelbart tror jeg, at det vil blive en skolelicens, da min side ikke er sat op med en webshop, så abonnementsordninger vil kræve noget ekstra programering og sikkerhed … men som sagt – jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg gør endnu.
  Endnu en gang tak
  FruBilledkunst

 5. Jeg synes også at dine materialer er fantastiske. Skal du ikke kontakte et større forlag?
  Jeg synes at afdelingslicens på 99kr er meget rimeligt.

 6. Hej
  Jeg synes dine overvejelser er helt på plads og vil opfordre dig til at følge din intuition.
  Blot til sammenligning koster et årsabonnement på pspraktisksprog 400kr plus moms.
  Så 149kr er en ret god pris

 7. Hvad med at lave et “abonnementsordning”, ligesom vi rask væk gør med portaler osv? Så kunne du lave enkelt- og gruppe- (læs: team/udvalg) pris.
  Mvh Annika

 8. Karen Lise Kaspersen

  Selvfølgelig skal du have løn som fortjent. Måske skulle du have rådgivning af professionelle på det her. Hørte tilfældigvis en iværksætter på P4 idag, som rådede folk til at få rådgivning på felter de ikke var uddannet i. Her er det jo forlagsbranchen og copyright.
  Tænk på hvad vi betaler i licenser til de digitale portaler, for en lærervejledning til et bogsystem, for et museumsbesøg med værkstedsundervisning!

 9. Jeg synes ideen med en skolelicens er god for skolerne – men du kommer til at miste rigtig mange penge her, for hvis skolen en gang har betalt i et år for licensen – så har de alt dit materiale og stopper måske efter 1 år.
  Hvad med at skolen betalte f.eks. kr. 100 for hvert undervisningsforløb?
  Jeg sparer så meget forberedelsestid ved at bruge dine hæfter, så det betaler jeg gerne for.
  Mange hilsner
  Anni

 10. Hej Fru Billedkunst

  Kunne man forestille sig at holde fast i at det kun er at bruge som et engangssæt for den fornuftige pris 20/25 kr og hvis det skal være til fri afbenyttelse på en skole kunne der være et årskontingent for at bruge tingene på portalen?

 11. Maria Fenger Svendsen

  Hej Tina

  Vi har selv snakket om det på vores skole. Hvordan skulle vi lige gøre mht. at dele alle dine gode ideer. Jeg synes det er en rigtig god ide med en skolelicens på 149 kr. Det tænker jeg godt budgettet hos os kan bære. På den måde løser vi også problemet med om man kan vidensdele blandt kollegerne med dine inspirerende hæfter.
  Du kunne også have en skolelicens på henh. 5 eller 10 og så en difference i prisen…

 12. Du skriver selv: “Nu er det jo ikke fordi jeg skal leve fedt af mine bøger, men jeg bruger rigtig meget tid på at skrive dem og er gået ned i tid på skolen – bl.a. af den grund, så det skal jo også gerne hænge lidt sammen … Hmm.” Hvis du er gået ned i tid, hvad er så problemet med at leve (fedt) af dine bøger, hvad er problemet med at få en indtægt af dit arbejde? Helt ærligt, jeg tror du har et problem med at se værdien af dit eget arbejde, som er virkelig stor. Se hvor mange, der har glæde af dit arbejde. Hvorfor må det ikke koste noget? Meget andet materiale må lærere betale for i form af bøger osv. Jeg kan slet ikke forstå dit dilemma. Sæt en anstændig pris på dit eget arbejde!! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.