Spring til indhold

Næsten uundværlige maskiner til ler-projekter

2.klasse arbejder for tiden med lermonstre inspireret af James DeRosso. Først har vi tegnet skitser, og derefter arbejdet med leret.

Grundlæggende er der to metoder børnene bruger: 

  • jydepottemetoden, hvor du triller en kugle, stikker tommelfingeren ned og former “krukken” nedefra
  • plademetoden, hvor du triller en ensartet plade af ler, skærer kanterne til og “limer” den sammen med slikker …. eller vent – her får du en lettere metode….

Plader af ens tykkelse

I stedet for at trille leret ud (med en liste i hver side for at sikre den ens tykkelse), bruger jeg min fantastiske ler-skære-maskine.

Jeg bruger leret direkte fra pakken, skærer en klump på 10-12 cm og lægger den på maskinen. Så er det ostehøvls-princippet! Når jeg har skåret den første skive, vipper jeg de øverste lister til siden, og kan hurtigt skære endnu en ensartet skive.

Det er utrolig tidsbesparende, og børnene kommer hurtigt i gang med den kreative proces …. Så sådan en MÅ du have til dit billedkunstlokale! Den er desuden ret billig og nem at lave. Hvis du ikke selv har lyst til at gå i gang, kan du sikkert finde en pedel eller en handy(wo)man, der kan hjælpe. 

Du kan sagtens se princippet ud fra mine billeder, men vil du have en maskine i helt samme mål som min, kan du finde beskrivelsen i Marianne Schulz’ bog: Lav selv keramik.

Slikker

Til ethvert lerprojekt hører en god portion slikker. 

Du skal bruge noget ler af samme type, som det du skal bruge til projektet. Det kan enten være frisk ler eller ler, der er indtørret. Læg leret i en bøtte og hæld vand over. Lad det stå nogle dage, så leret bliver blødt og mudret.

Nu skal det røres til en ensartet masse med en tykkelse som yoghurt (uden frugt!). 

Før i tiden stod jeg selv for det før timen eller satte et par elever i gang med det … men det tog lang tid og var lidt hårdt.

Nu klares det på få minutter! Jeg har nemlig købt mig en blender til billedkunst.

 

Nogle gang blender jeg en mindre portion i blenderglasset (hvis der er større klumper af ler), andre gange blender jeg direkte i min slikker-bøtte (hvis er kun er små klumper).

I løbet af ganske kort tid har du “mudder af den fineste slags!”, som Klodshans ville have sagt.

Slikkeret gemmer jeg – som du kan se – i en madbøtte med låg. På den måde holder slikkeret sig frisk i meget lang tid.

Forny indtørret ler

Er noget af dit ler blevet tørt, kan du med en meget lille indsats genopfriske det. Jeg har skrevet et helt blogindlæg om det, som du finder ved at klikke på billedet.

God fornøjelse med lerarbejdet sammen med ungerne.

Kreative hilsener

FruBilledkunst

PS – jeg glæder mig til at vise børnenes lermonstre frem her på bloggen!

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by MonsterInsights